• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Πόσο αληθινός είναι ο αυτοκτονικός ιδεασμός

Ο σύζυγός μου είναι ένας καταθλιπτικός άνθρωπος που παλεύει μια ζωή με τα ψυχοφάρμακα. Από τότε που έχασε τη δουλειά του λόγω κρίσης λέει ότι θέλει να αυτοκτονήσει. Το εννοεί;

Ο σύζυγός μου είναι ένας καταθλιπτικός άνθρωπος που παλεύει μια ζωή με τα ψυχοφάρμακα. Από τότε που έχασε τη δουλειά του λόγω κρίσης λέει ότι θέλει να αυτοκτονήσει. Το εννοεί; Πώς μπορώ να τον βοηθήσω;

Είτε το εννοεί είτε όχι, οφείλετε να το λάβετε σοβαρά υπόψη σας ως μια πιθανότητα και έναν κίνδυνο που καραδοκεί. Μπορεί να μην το εννοεί αλλά να το κάνει. Μπορεί να το εννοεί, αλλά να μην το κάνει. Στο μυαλό του είναι πιθανόν να επικρατεί μια σύγχυση.

Η πιο καταστροφική συνέπεια της κατάθλιψης είναι η πιθανότητα αυτοκτονίας. 1στους 2ανθρώπους που αυτοκτονούν είχαν ιστορικό κατάθλιψης. Η αυτοκτονία συνήθως απορρέει από την απελπισία που βιώνει ένα άτομο η οποία υπερβαίνει και την ίδια την κατάθλιψη. Η απελπισία μίας απελπισμένης ζωής που κάνει το άτομο να μην αντέχει την οδύνη της ζωής του.

Η έντονη ψυχική δυσφορία το εγκλωβίζει σε νοητικά, συναισθηματικά και υπαρξιακά αδιέξοδα που το εμποδίζουν από το να βρει άλλες λύσεις. Η αυτοκτονία φαντάζει μονόδρομος, όχι επειδή επιθυμεί τον θάνατό του, αλλά γιατί εύχεται να σταματήσει να υποφέρει, εξαναγκαζόμενος μέσα από την απελπισία του να σκεφτεί μία ακραία πράξη λύτρωσης.

Κάθε σκέψη αυτοκτονίας είναι μια πράξη σοβαρή που χρήζει άμεσης ψυχιατρικής και ψυχολογικής παρέμβασης. Ακόμη και να συνυπάρχει ο παράγοντας «κραυγή για βοήθεια» ή η ανάγκη του ατόμου για προσοχή, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι ο σύζυγός σας υποφέρει, έχει ανάγκη για βοήθεια και μπορεί να αποπειραθεί σε έναν άλλο χρόνο να δώσει τέρμα στην ζωή του και να το πετύχει. Ζητήστε άμεσα την θεραπευτική καθοδήγηση από ψυχίατρο.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend, ygeia.tanea.gr