• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Εμβόλιο κατά του καπνίσματος μπλοκάρει τη νικοτίνη στον εγκέφαλο

Οι καπνιστές μπορεί κάποτε να ανοσοποιηθούν έναντι της νικοτίνης ώστε να μην λαμβάνουν ικανοποίηση από τη συγκεκριμένη συνήθεια, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Οι καπνιστές μπορεί κάποτε να ανοσοποιηθούν έναντι της νικοτίνης ώστε να μην λαμβάνουν ικανοποίηση από τη συγκεκριμένη συνήθεια, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Ερευνητές παρασκεύασαν ένα εμβόλιο που πλημμυρίζει τον οργανισμό με αντίσωμα που εμποδίζει την είσοδο της νικοτίνης στον οργανισμό.

Έρευνα σε ποντίκια, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Science Translational Medicine’, έδειξε ότι τα επίπεδα της χημικής ουσίας στον εγκέφαλο μειώθηκαν κατά 85% μετά τον εμβολιασμό.

Χρειάζονται χρόνια έρευνας μέχρι να μπορέσει να δοκιμαστεί σε ανθρώπους.

Ωστόσο ο επικεφαλής της έρευνας, Ronald Crystal είναι πεπεισμένος ότι θα υπάρχουν οφέλη.

Όπως δήλωσε, από όσο μπορούν να καταλάβουν οι ερευνητές, ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί η χρόνια εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι να έχουν ‘σε περιπολία’ τα αντισώματα καθαρίζοντας το αίμα όπως απαιτείται πριν να έχει οποιαδήποτε βιολογική επίδραση η νικοτίνη.

Έχουν αναπτυχθεί άλλα εμβόλια για το κάπνισμα που εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα που επικολλώνται στη νικοτίνη-είναι η ίδια μέθοδος που χρησιμοποιείται για τον εμβολιασμό έναντι των νόσων. Η πρόκληση ήταν να παραχθούν αρκετά αντισώματα για να εμποδιστεί η είσοδος του φαρμάκου στον εγκέφαλο και η εμφάνιση της ευχαρίστησης.

Ερευνητές στο Weill Cornell Medical College χρησιμοποίησαν εντελώς διαφορετική μέθοδο, ένα εμβόλιο γονιδιακής θεραπείας, που θεωρούν ότι είναι περισσότερο υποσχόμενη.

Γενετικά τροποποιημένος ιός που περιέχει τις οδηγίες για την ανάπτυξη αντισωμάτων νικοτίνης χρησιμοποιείται για τη λοίμωξη του ήπατος. Αυτό μετατρέπει το όργανο σε εργοστάσιο που παράγει αντισώματα.

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε την ποσότητα νικοτίνης στον εγκέφαλο φυσιολογικών ποντικών με αυτά που εμβολιάστηκαν. Μετά την έγχυση νικοτίνης, τα επίπεδα της ουσίας στον εγκέφαλο είχαν μειωθεί κατά 85%.

Δεν είναι γνωστό αν αυτό μπορεί να επαναληφθεί σε ανθρώπους ή αν το επίπεδο μείωσης θα είναι αρκετό για να βοηθήσει τη διακοπή.

Ο Crystal δήλωσε ότι αν μπορεί να αναπτυχθεί τέτοιο εμβόλιο τότε οι άνθρωποι θα γνωρίζουν ότι αν αρχίσουν το κάπνισμα ξανά δεν θα λάβουν ικανοποίηση από αυτό λόγω του εμβολίου και ότι θα τους βοηθήσει να διακόψουν τη συνήθεια. Πρόσθεσε, ότι ελπίζει πως αυτού του είδους η στρατηγική τελικά θα μπορέσει να βοηθήσει εκατομμύρια καπνιστές που έχουν προσπαθήσει να διακόψουν έχοντας εξαντλήσει όλες τις μεθόδους που υπάρχουν στην αγορά αλλά βλέπουν ότι η εξάρτησή τους από τη νικοτίνη είναι αρκετά ισχυρή για να ξεπεράσει τις μεθόδους.

Υπάρχουν επίσης θέματα σχετικά με την ασφάλεια της γονιδιακής θεραπείας στους ανθρώπους που θα πρέπει να απαντηθούν.

Πηγές: ‘Science Translational Medicine’, iatronet.gr