• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Το ελαιόλαδο τριπλασιάζει την επιτυχία της εξωσωματικής

Οι γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, καλό είναι να βάλουν στη ζωή τους τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο και το αβοκάντο, συνιστούν αμερικανοί ερευνητές.

Οι γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, καλό είναι να βάλουν στη ζωή τους τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο και το αβοκάντο, συνιστούν αμερικανοί ερευνητές.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα τρόφιμα αυτά μπορεί να υπερτριπλασιάσουν τις πιθανότητες επιτυχίας της προσπάθειας, χάρη στο είδος των λιπών που περιέχουν.

Το είδος αυτό είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία, εκτός από το ελαιόλαδο και το αβοκάντο, υπάρχουν επίσης στο ηλιέλαιο, στους ξηρούς καρπούς και στους σπόρους.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 147 γυναίκες, οι οποίες υποβλήθηκαν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στο Κέντρο Γονιμότητας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Η παρουσίασή της έγινε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογία (ESHRE), το οποίο διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως είπε ο δρ Γιόργκε Χαβάρο, επίκουρος καθηγητής Διατροφής & Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όσες εθελόντριες κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες μονοακόρεστων λιπών είχαν 3,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με την βοήθεια της εξωσωματικής απ’ ό,τι εκείνες που έτρωγαν τις μικρότερες ποσότητες.

Αντιθέτως, όσες γυναίκες έτρωγαν τα περισσότερο κορεσμένα λίπη (υπάρχουν κυρίως στα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, όπως το κρέας και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα), παρήγαγαν λιγότερα υγιή ωάρια τα οποία να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εξωσωματική.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα μονοακόρεστα λίπη βελτιώνουν σημαντικά τη γονιμότητα επειδή ελαττώνουν τη φλεγμονή στο σώμα.

Όπως είπε ο δρ Χαβάρο, από τις καλές πηγές μονοακόρεστων λιπών οι καλύτερες στο θέμα της γονιμοποίησης απεδείχθη πως είναι το ελαιόλαδο και το αβοκάντο.

Μολονότι, εξάλλου, το εύρημα της μελέτης πρέπει να επιβεβαιωθεί, «δεν βλάπτει να βελτιώσουν οι γυναίκες που κάνουν εξωσωματική τη διατροφή τους, φροντίζοντας να απομακρύνουν τα κορεσμένα λίπη και να τρώνε περισσότερα μονοακόρεστα», τόνισε.

Και κατέληξε πως πολλά, ωφέλιμα λίπη, αν και διαφορετικού είδους, περιέχουν και τα ψάρια, τα οποία ναι μεν δεν αποτέλεσαν αντικείμενο της παρούσας μελέτης, αλλά σε προγενέστερες έχει διαπιστωθεί ότι επίσης ωφελούν τις γυναίκες που χρειάζονται υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

 

Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr