Το πρώτο - για φέτος - κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκε στην Αττική. Πρόκειται για μια γυναίκα ηλικίας 70 ετών...
Το πρώτο - για φέτος - κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκε στην Αττική. Πρόκειται για μια γυναίκα ηλικίας 70 ετών, η οποία μετά από τσίμπημα κουνουπιού εμφάνισε κλινική εικόνα παρόμοια με αυτή της μηνιγγίτιδας. Το 2011 εργαστηριακά είχαν διαγνωστεί συνολικά 101 περιστατικά σε όλη τη χώρα.
Η γυναίκα που διαμένει στο Παλαιό Φάληρο δεν είχε βρεθεί σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας και εκτιμάται ότι μολύνθηκε από τσίμπημα κουνουπιού στο περιβάλλον του σπιτιού της.
«Η γυναίκα νοσηλεύεται σε αρίστη κατάσταση και αναμένεται να εξέλθει εντός των επομένων ημερών από το νοσοκομείο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο σημειώνει:
«Υπενθυμίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2010 εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, η οποία συνεχίστηκε και το καλοκαίρι του 2011.
» Το 2010 είχαν εργαστηριακά διαγνωστεί συνολικά 262 περιστατικά, από τα οποία 191 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Το 2011 εργαστηριακά διαγνώστηκαν συνολικά 101 περιστατικά σε όλη την επικράτεια εκ των οποίων 76 είχαν προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος».
Όσον αφορά το νέο περιατατικό, το ΚΕΕΛΠΝΟ παρατηρεί οτι «η ασθενής από το Π.Φάληρο δεν αναφέρει προδιαθεσικούς παράγοντες ούτε ιστορικό μετακίνησης-έκθεσης σε περιοχή με ιστορικό εμφάνισης της νόσου».
Επίσης αναμένεται συνέχιση της εμφάνισης περιστατικών στην Ελλάδα και κατά το τρέχον έτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία.
Τονίζεται πως οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
Η πρόληψη της νόσου επικεντρώνεται στην προστασία από τα κουνούπια τόσο σε προσωπικό επίπεδο (χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σήτες, κουνουπιέρες), όσο και σε επίπεδο κοινότητας (συστηματικές κουνουποκτονίες, καθαρισμός λιμναζόντων υδάτων).
Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας θα παρακολουθεί στενά τα τυχόν περιστατικά και θα προβαίνει σε ενημέρωση, σε εβδομαδιαία βάση, μέσω της ιστοσελίδας του στην οποία και αναφέρονται αναλυτικές οδηγίες για την νόσο και τα μέτρα πρόληψης (www.keelpno.gr).
ΠΗΓΗ: tanea.gr