• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Γάλα, γιαούρτι και φυτικές στερόλες: μύθοι και αλήθειες

Παρότι έχει πλήρως διευκρινιστεί ο ρόλος των φυτικών στερολών όσον αφορά την ελάττωση της χοληστερίνης, ο μύθος των φυτικών στερολών καλά κρατεί.

Παρότι έχει πλήρως διευκρινιστεί ο ρόλος των φυτικών στερολών όσον αφορά την ελάττωση της χοληστερίνης, ο μύθος των φυτικών στερολών καλά κρατεί.

Αναμφισβήτητα, οι φυτικές στερόλες ανήκουν στις ουσίες εκείνες που επιφέρουν ελάττωση της τιμής της χοληστερίνης στο αίμα κατά 10%-15%. Το ίδιο περίπου αποτέλεσμα προκαλεί και η διατροφή με λαδερά ή έλαια που περιέχουν μάλιστα τη δραστική ουσία ελευροπαίνη η οποία προφυλάσσει ακόμα και από το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Κατά συνέπεια, η προσθήκη φυτικών στερολών στα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως π.χ. το γάλα και το γιαούρτι, είναι επιστημονικά αποδεκτή.

Από το σημείο όμως αυτό μέχρι τού να υποστηρίζεται ότι με τον τρόπο αυτό προστατεύονται οι αρτηρίες από αθηροσκλήρωση, δηλαδή ότι παρέχεται προστασία από το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι εξωπραγματικό.

Το γιατί είναι αυταπόδεικτο: για να παρέχεται ουσιαστική προστασία στον άρρωστο με υπερχοληστεριναιμία, θα πρέπει η κακή χοληστερίνη (LDL) να κυμαίνεται στα 100-70 mg%. Τον στόχο αυτό τον επιτυγχάνουν μόνον οι στατίνες, που μπορούν να προκαλέσουν ελάττωση της κακής χοληστερίνης (LDL) από το 150 mg% στο 70 mg%.

Αντίθετα, η χορήγηση φυτικών στερολών στους ασθενείς αυτούς δεν μπορεί να ελαττώσει τη χοληστερίνη κάτω από τα 130 mg%. Η ελάττωση αυτής της τιμής της κακής χοληστερίνης όμως δεν μεταβάλλει ουσιαστικά την κατάσταση του αρρώστου.

Οι φυτικές στερόλες παρεμποδίζουν ουσιαστικά την απορρόφηση της χοληστερίνης, που περιέχεται στις τροφές, από το έντερο.

Η χοληστερίνη όμως που περιέχεται στις τροφές δεν ξεπερνά το 1/4 της ολικής χοληστερίνης του αίματος. Τα 3/4 της χοληστερίνης προέρχονται από την ενδογενή χοληστερίνη που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός στο ήπαρ (συκώτι) και η οποία προκαθορίζεται γονιδιακά και αποτελεί την πιο επικίνδυνη μορφή χοληστερίνης.

Με τη λογική αυτή, είναι το λιγότερο αδόκιμη η διαφημιστική εκστρατεία που έχει σχέση με τις φυτικές στερόλες γιατί είναι δυνατόν να δημιουργήσει φρούδες ελπίδες ή ακόμα και να βλάψει τον άρρωστο που πρέπει να προστατευθεί από την υπερχοληστεριναιμία.

Για τον λόγο αυτό, θα ήταν ίσως χρήσιμη η παρέμβαση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου ώστε η διαφήμιση των φυτικών στερολών στα γαλακτοκομικά να επικεντρωθεί στο μήνυμα ότι όποιος προτιμά τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να καταναλώνει γαλακτοκομικά χαμηλού λίπους που να είναι εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες.

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία, ygeia.tanea.gr