Τεχνική βοήθεια για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, ζήτησε εκ νέου η ελληνική κυβέρνηση.
Τεχνική βοήθεια για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, ζήτησε εκ νέου η ελληνική κυβέρνηση.
Σε συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς με τον Ευρωπαίο επίτροπο Καταναλωτών κ. Τζον Ντάλι, έθεσε τα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου Υγείας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Τρίτη και την Τετάρτη στη Λευκωσία.
Ο κ. Σαλμάς συναντήθηκε και με την περιφερειακή διευθύντρια για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κ. Σουζάνα Τζάκαμπ και έθεσε τα εξής θέματα:
Τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των φαρμάκων, καθώς και τις δυνατότητες συνεργασίας και τεχνικής υποστήριξης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το προσωπικό των μονάδων περίθαλψης. Ο κ. Σαλμάς ανέφερε ότι οι υπηρεσίες Υγείας διαδραματίζουν σοβαρό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και σημείωσε ότι τα ανωτέρω εντάσσονται στις προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επικρότησε την ένταξη του Σχεδίου Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εργατικό δυναμικό στο 'πακέτο απασχόλησης' της ευρύτερης στρατηγικής 'Ευρώπη 2020', εξέλιξη που δημιουργεί τη βάση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.
Αναφέρθηκε στο πλεονάζον δυναμικό Υγείας σε συγκεκριμένους κλάδους και περιοχές, τις ελλείψεις σε άλλες, τις άνισες κατανομές ανθρώπινων πόρων.
Μεταμοσχεύσεις
Σε παρέμβασή του στο θέμα των μεταμοσχεύσεων αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ελλάδα και στα συγκριτικά χαμηλά ποσοστά μεταμοσχεύσεων σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τονίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη των μεταμοσχευτικών προγραμμάτων.
Αναφέρθηκε στις δυνατότητες, που παρέχει το νέο νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο ενσωματώθηκε η ευρωπαϊκή οδηγία για πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας των ανθρωπίνων οργάνων, στην αύξηση του αριθμού και στη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των μεταμοσχεύσεων.
Επισήμανε, επίσης, την καθοριστική σημασία της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών τόσο στην βέλτιστη αξιοποίηση των μοσχευμάτων, όσο και στον τομέα ανταλλαγής τεχνογνωσίας σχετικά με ζητήματα υποδομών, οργάνωσης και εκπαίδευσης.
Τέλος, αναφέρθηκε στη στενή διμερή συνεργασία με την Κύπρο στον τομέα των καρδιακών και ηπατικών μοσχευμάτων και την Ιταλία για επείγουσες μεταμοσχεύσεις ήπατος και εξέφρασε την επιθυμία για διεύρυνση της συνεργασίας και με άλλες χώρες.
ΠΗΓΗ: iatronet.gr