• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Ηλιακός κίνδυνος για τα παιδιά

Αυτή είναι μια έκκληση προς όλα τα παιδιά και τους εφήβους, τους γονείς, τους δασκάλους και τους γιατρούς που τα φροντίζουν: λάβετε πιο σοβαρά υπόψη την έκθεση στον ήλιο.

Αυτή είναι μια έκκληση προς όλα τα παιδιά και τους εφήβους, τους γονείς, τους δασκάλους και τους γιατρούς που τα φροντίζουν: λάβετε πιο σοβαρά υπόψη την έκθεση στον ήλιο.

Οι περισσότεροι γονείς είναι πολύ προσεκτικοί με την έκθεση των βρεφών στον ήλιο - όταν όμως είναι νεογέννητα ή έστω μέχρι να χρονίσουν. Μόλις αρχίσουν να περπατάνε, η ηλιοπροστασία περνάει αυτομάτως σε δεύτερη μοίρα μπροστά στις μυριάδες των προκλήσεων που συνοδεύουν την φροντίδα ενός νηπίου και, αργότερα, ενός παιδιού.

Εάν όμως οι σωστές πρακτικές ηλιοπροστασίας δεν γίνουν «κτήμα» του παιδιού από τα πρώτα χρόνια της ζωής του – ακριβώς όπως γίνεται πλέον με την πρόσδεση του παιδιού στο καθισματάκι του αυτοκινήτου και αργότερα με τη ζώνη ασφαλείας –, τα παιδιά θα γίνονται ολοένα πιο αμελή όσον αφορά την προστασία τους από τα ηλιακά εγκαύματα. Και η τακτική αυτή μπορεί κάλλιστα να τα οδηγήσει δεκαετίες αργότερα σε απειλητικούς για τη ζωή καρκίνους.

Προ τριετίας, σε μελέτη με 360 παιδιά της Ε’ Δημοτικού, ο δρ Αλαν Σ. Γκέλερ, διευθυντής Επιδημιολογίας του Μελανώματος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι καθώς τα παιδιά περνούν στην εφηβεία, το ποσοστό όσων χρησιμοποιούν αντηλιακό «συχνά ή πάντοτε» μειώνεται από 50% σε 25%.

Οταν εξάλλου τα παιδιά είναι πια έφηβοι, η ηλιοπροστασία υποκύπτει στα ασίγαστα αισθήματα ανεξαρτησίας και στην ψευδαίσθηση της αθανασίας καθώς και στην ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των εφήβων πεποίθηση πως το καλοκαιρινό μαύρισμα είναι ελκυστικό.

Ελάχιστοι από αυτούς νοιάζονται για τις ρυτίδες, τις κηλίδες και την πρόωρη γήρανση που εξαιτίας του ήλιου θα δουν στο δέρμα τους μερικές δεκαετίες αργότερα. Και ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που σκέφτονται ότι με την ατελείωτη, δίχως προφυλάξεις, έκθεση στον ήλιο κινδυνεύουν να εκδηλώσουν κάποια στιγμή καρκίνο του δέρματος.

Ωστόσο, η παιδική ηλικία είναι η πιο κρίσιμη περίοδος της ζωής για να προστατευτεί κανείς απ’ ό,τι θα τον απειλήσει στο μέλλον. Ποσοστό έως 80% της συνολικής μας έκθεσης στον ήλιο συμβαίνει πριν κλείσουμε τα 18 μας χρόνια.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως όσο περισσότερο εκτίθενται τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι στον ήλιο τόσο περισσότερο κινδυνεύουν να παρουσιάσουν μεγαλώνοντας δερματικούς καρκίνους, ιδίως αν πριν από τα 18 τους είχαν πάθει ηλιακά εγκαύματα.

Η πρόληψη

Το όλο πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα παιδιά και τους εφήβους με ανοιχτόχρωμο δέρμα, μαλλιά και μάτια. Κινδυνεύουν ακόμα και όσα «ποτέ δεν καίγονται», μαυρίζουν εύκολα ή έχουν εκ φύσεως σκούρο δέρμα.

Στην πραγματικότητα, οποιοσδήποτε εκτίθεται πολύ στον ήλιο μπορεί να αναπτύξει επίκτητους σπίλους – τις γεμάτες μελανίνη (είναι η χρωστική ουσία του δέρματος) ελιές οι οποίες μπορεί κάποια στιγμή να εξελιχθούν σε μελάνωμα.

Σε αντίθεση με τους επιφανειακούς καρκίνους του δέρματος (είναι το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα), το μελάνωμα είναι πολύ πιο σοβαρό, διότι αρχίζει βαθιά μέσα στο δέρμα και μπορεί να εξαπλωθεί και να απειλήσει τη ζωή πριν αντιληφθεί ο πάσχων την παρουσία του.

Το μελάνωμα δεν απειλεί μόνο όσους έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα: ακόμα και οι σκουρόχρωμοι, που δεν καίγονται εύκολα από τον ήλιο, κινδυνεύουν από αυτό διότι το σκούρο δέρμα τους είναι πλούσιο στα μελανοκύτταρα από τα οποία αρχίζει ο συγκεκριμένος καρκίνος.

Καναδοί επιστήμονες απέδειξαν πριν από μια δεκαετία ότι η καθημερινή χρήση άφθονου αντηλιακού σχεδόν εξαλείφει την εμφάνιση σπίλων στο δέρμα των παιδιών. Τη μελέτη είχαν πραγματοποιήσει σε 458 παιδιά του Δημοτικού επιστήμονες από την Υπηρεσία Καρκίνου της Βρετανικής Κολομβίας (BCCA), με επικεφαλής τον δρα Ρίτσαρντ Γκάλαχερ.

Οπως έδειξε, τα παιδιά που καθημερινά, μισή ώρα πριν βγουν από το σπίτι, άλειφαν το σώμα τους με αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) 30 ανέπτυξαν ελάχιστες ελιές σε σύγκριση με όσα έβγαιναν έξω δίχως προφύλαξη. Και οι ελάχιστες ελιές σημαίνουν ότι τα παιδιά αυτά έχουν πολύ λίγες πιθανότητες να πάθουν μελάνωμα μεγαλώνοντας.

Του λόγου το αληθές αποδεικνύει 10ετής μελέτη 1.621 Αυστραλών, ηλικίας άνω των 25 ετών. Επιστήμονες από το Ιδρυμα Ιατρικής Ερευνας του Κουίνσλαντ ανακάλυψαν πως όσοι από αυτούς άλειφαν καθημερινά το κεφάλι και τα χέρια τους με γενναία δόση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας παρουσίασαν τα μισά μελανώματα απ’ ό,τι όσοι έβγαιναν δίχως προφυλάξεις στον ήλιο.

Συνεπώς, αν δεν το κάνετε ήδη, αρχίστε από τώρα: 30 λεπτά πριν βγει το παιδί (ή κι εσείς) έξω από το σπίτι, αλείψτε με άφθονο αντηλιακό όποιο σημείο του σώματος θα εκτεθεί στον ήλιο – χωρίς να ξεχάσετε το πρόσωπο, τον αυχένα, τα αυτιά, τον λαιμό, τη μύτη και τα δάχτυλα των ποδιών σας.

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία, ygeia.tanea.gr