• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Η δουλειά του πατέρα σχετίζεται με τις γενετικές ανωμαλίες

Οι άντρες που ασκούν ορισμένα επαγγέλματα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδιά με γενετική ανωμαλία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι άντρες που ασκούν ορισμένα επαγγέλματα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδιά με γενετική ανωμαλία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Στην ομάδα υψηλού κινδύνου ανήκουν καλλιτέχνες, φωτογράφοι, κομμωτές, μαθηματικοί και υπάλληλοι γραφείου που ασκούν υποστηρικτικά καθήκοντα (support).

Αντιθέτως, χτίστες, πυροσβέστες, μπογιατζήδες και εργαζόμενοι στην κατασκευή οχημάτων είναι μερικοί απ’ όσους δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βορείου Καρολίνα, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από την αμερικανική Εθνική Μελέτη Πρόληψης των Γενετικών Ανωμαλιών (NBDPS).

Έτσι, συνέκριναν το επαγγελματικό ιστορικό 1.000 ανδρών οι οποίοι απέκτησαν παιδί με γενετική ανωμαλία την περίοδο 1997-2004 με αυτό 4.000 συνομηλίκων τους οι οποίοι απέκτησαν υγιή μωρά.

Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μαθηματικό μοντέλο, ταξινόμησαν τα επαγγέλματα σε 63 ομάδες, βάσει την δυνητική, επαγγελματική έκθεση των ανδρών σε χημικές ουσίες ή άλλες απειλές.

Τα δύο στα τρία επαγγέλματα έδειξαν να συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αποκτήσεως μωρού με γενετική ανωμαλία, ενώ μόλις ένα στα τρία δεν έδειξε να έχει κάποια συσχέτιση.

Σε αυτά τα «αθώα» επαγγέλματα ανήκουν μεταξύ άλλων αρχιτέκτονες και σχεδιαστές, επαγγελματίες της Υγείας, οδοντίατροι, εργαζόμενοι στην κατασκευή οχημάτων, εργαζόμενοι σε χυτήρια, χτίστες, υαλουργοί, μπογιατζήδες, οδηγοί τραίνων, συντηρητές μηχανημάτων και στρατιώτες.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «OccupationalandEnvironmentalMedicine», συσχέτισε επίσης ορισμένα επαγγέλματα με συγκεκριμένες γενετικές ανωμαλίες.

Έτσι, το να είναι ο πατέρας καλλιτέχνης συσχετίσθηκε με προβλήματα στο στόμα, στα μάτια, τα αυτιά, τα έντερα, τα άκρα και την καρδιά του μωρού.

Οι φωτογράφοι και οι επεξεργαστές φωτογραφιών με καταρράκτη, γλαύκωμα και απουσία ή ανεπάρκεια του οφθαλμικού ιστού στο μωρό.

Οι οδηγοί με απουσία ή ανεπάρκεια οφθαλμικού ιστού και γλαύκωμα στο μωρό. Και οι τοπογράφοι με δυσμορφίες του εντέρου.

Όπως είπε ο δρ Άντριου Όλσαν, από το Κέντρο Έρευνας & Πρόληψης των Γενετικών Ανωμαλιών του πανεπιστημίου, δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται συσχέτιση του πατρικού επαγγέλματος με τις γενετικές ανωμαλίες του μωρού.

Ανάλογα ευρήματα είχαν και προγενέστερες μελέτες, οι οποίες ωστόσο εξέταζαν ομάδες επαγγελμάτων και όχι αναλυτικά κάθε επάγγελμα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτού του είδους οι συσχετίσεις οφείλονται στην έκθεση των ανδρών σε διάφορες ουσίες και παράγοντες στον χώρο εργασίας τους.

 

Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr