• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Χαμηλή ερωτική επιθυμία στον νέο πατέρα

Η απώλεια του ενδιαφέροντος για σεξ είναι ένα συχνό φαινόμενο στο ζευγάρι που φέρνει στον κόσμο ένα μωρό.

Μετά τη γέννηση της 4 μηνών κόρης μας έχω χάσει πλήρως το ενδιαφέρον μου για σεξ με τη γυναίκα μου. Νιώθω πεσμένος ψυχολογικά, έχω αϋπνίες, κούραση και ένοχος για την κατάστασή μου.

Η απώλεια του ενδιαφέροντος για σεξ είναι ένα συχνό φαινόμενο στο ζευγάρι που φέρνει στον κόσμο ένα μωρό. Η περίοδος που διανύετε ως νέοι γονείς είναι μεταβατική καθώς προσπαθείτε να προσαρμοστείτε στις επιταγές των νέων ρόλων σας.

Ο πατρικός ρόλος συχνά δημιουργεί στην αρχή συναισθήματα άγχους και μελαγχολίας, τα οποία επιτείνονται αν η μητέρα διανύει επιλόχειο κατάθλιψη.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης απειλούν έναν στους 10 νέους πατέρες σήμερα και εμφανίζονται με θλίψη, εκνευρισμό, άγχος, δυσκολία άντλησης χαράς από το μωρό, ενοχές για την επάρκεια στον πατρικό ρόλο, φοβίες για την υγεία του μωρού, αϋπνία, κόπωση, απώλεια ενδιαφέροντος για σεξ και απομόνωση. Οι πρώτοι 3 -6 μήνες μετά την γέννηση του μωρού είναι οι πιο επικίνδυνοι στην εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Δεδομένου η νέα μητέρα τείνει να αφοσιώνεται αποκλειστικά στην φροντίδα του μωρού, το αίσθημα μοναξιάς και συναισθηματικής παραμέλησης είναι κάτι που μπορεί να νιώθετε ως φυσικό επακόλουθο.

Ένα απαιτητικό και ανήσυχο μπορεί με τη σειρά του να δημιουργηθεί επιπλέον φόρτιση και να μην ξέρετε πώς να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του.

Σε κάθε περίπτωση προσπαθήστε να ξυπνήσετε μεταξύ σας τον ερωτισμό σας και να αφιερώστε χρόνο και συζήτηση ο ένας με τον άλλον.Άλλωστε δεν είστε μόνο γονείς, αλλά και σύντροφοι.

Αν δείτε ότι τα συμπτώματά σας επιμένουν μέσα στον χρόνο και λείπει η υποστήριξη από την σύντροφό σας και από τους κοντινούς σας ανθρώπους,ζητήστε την συμβουλευτική καθοδήγηση από έναν ψυχολόγο.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend, ygeia.tanea.gr