• Αθήνα 11854 Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 38
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Τι είναι η βουλιμία στη διάρκεια της νύχτας

Κάθε βράδυ ξυπνάω και σαν υπνωτισμένη ανοίγω το ψυγείο και τρώω ό,τι βρίσκω μπροστά μου...

Κάθε βράδυ ξυπνάω και σαν υπνωτισμένη ανοίγω το ψυγείο και τρώω ό,τι βρίσκω μπροστά μου. Νιώθω θλίψη που δεν ελέγχω το πρόβλημά μου και συχνά ξεχνώ τι έχει συμβεί το προηγούμενο βράδυ.

Η βουλιμία της νύχτας είναι μια πάθηση κατά την οποία ένα άτομο υποκύπτει σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερβολικής και ανεξέλεγκτης λήψης τροφής κατά την διάρκεια της νύχτας.

Μπορεί να νιώθετε ότι χάνετε τον εαυτό σας, ξεχνώντας ποια είστε και το φαγητό να γίνεται μέσο συναισθηματικής ανακούφισης. Η αμνησία για τα επεισόδια είναι συχνά όπως και η θλίψη, η κόπωση, οι ενοχές με τον εαυτό, το άγχος για την επόμενη νύχτα και εν τέλει η απελπισία που απορρέει από το αίσθημα ότι δεν μπορείτε να αντισταθείτε στην παρόρμηση αυτή.

Τα συναισθήματα αυτά δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο όπου το πρόβλημα επιτείνεται ολοένα και περισσότερο. Η απογοήτευση με το σώμα, η ντροπή, οι ενοχές, οι δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις μπορεί να κρύβονται ώς αίτια.

Η επίσκεψη σε ψυχολόγο και η εμπλοκή σας στην διαδικασία μιας ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τον ψυχολογικό μηχανισμό της βουλιμίας και να ενισχύσετε τον αυτοέλεγχό σας.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend, ygeia.tanea.gr