Ένα νέο αδυνατιστικό φάρμακο που δημιούργησαν Αμερικανοί επιστήμονες μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια κιλών αλλά και να αποτρέψει την επαναπρόσληψή τους.
Ένα νέο αδυνατιστικό φάρμακο που δημιούργησαν Αμερικανοί επιστήμονες μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια κιλών αλλά και να αποτρέψει την επαναπρόσληψή τους.
Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Κατάχρησης Αλκοόλ και Αλκοολισμού με επικεφαλής τον Δρ Τζορτζ Κάνος χορήγησαν σε παχύσαρκα ποντίκια το νέο πειραματικό σκεύασμα JD5037 με αποτέλεσμα αυτά να τρώνε λιγότερο, να χάνουν βάρος και να παρουσιάζουν βελτιωμένη μεταβολική υγεία, δηλαδή μειωμένη αντίσταση ινσουλίνης, συγκριτικά με ομάδα πειραματόζωων που δεν υποβλήθηκε σε θεραπεία.
Το JD5037 δρα αυξάνοντας την ευαισθησία του οργανισμού στην λεπτίνη, ορμόνη που καταστέλλει την όρεξη. Πιστεύεται ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν υποστεί απευαισθητοποίηση στην λεπτίνη, δηλαδή ο οργανισμός τους δεν ανταποκρίνεται στην παρουσία της.
«Ευαισθητοποιώντας το σώμα στην φυσική ορμόνη λεπτίνη, το νέο φάρμακο όχι μόνο προάγει την απώλεια βάρους, αλλά αποτρέπει και την επαναπρόσληψη των κιλών», εξηγεί ο Δρ Κάνος.
Επειδή η μελέτη έγινε σε ποντίκια, δεν είναι ξεκάθαρο αν τα ίδια αποτελέσματα θα παρατηρηθούν και στους ανθρώπους. Οι ερευνητές σκοπεύουν να κάνουν κλινικές δοκιμές, αν φυσικά περάσει το τεστ ασφαλείας που θέτουν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.
Νέο φάρμακο, δοκιμασμένη «συνταγή»
Επειδή οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν χάσει την ευαισθησία στην λεπτίνη, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η χορήγηση της σε μορφή συμπληρώματος θα συντελέσει στην απώλεια βάρος. Η διαδικασία της απευαισθητοποίησης πιστεύεται ότι εμπλέκει και τους υποδοχείς κανναβινοειδών, δηλαδή τους ίδιους υποδοχείς που ενεργοποιούνται από ουσίες όπως η ινδική κάνναβη.
Η ενεργοποίησης των υποδοχέων κανναβινοειδών είναι γνωστό ότι προάγει το αίσθημα της πείνας στους χρήστες της ινδικής κάνναβης και η εμπλοκή τους έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί απώλεια βάρους. Ωστόσο, ένα υπάρχον αδυνατιστικό φάρμακα, η ριμοναμπάτη, που μπλοκάρει τους υποδοχείς κανναβινοειδών προκαλεί σοβαρές ψυχιατρικές παρενέργειες, περιλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους.
Το JD5037 έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην εισέρχεται στον εγκέφαλο, ώστε να προλαμβάνονται οι ψυχιατρικές παρενέργειες. Το φάρμακο μπλοκάρει τους υποδοχείς κανναβινοειδών σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένου του ήπατος και των μυών.
Τα παχύσαρκα ποντίκια που πήραν το JD5037 καθημερινά για περίπου έναν μήνα, έχασαν το 28% του σωματικού τους βάρους και έφτασαν τελικά το μέγεθος ενός φυσιολογικού ποντικιού. Επίσης τα τρωκτικά έχασαν το βάρος ενώ συνέχισαν να κάνουν διατροφή με πολλά λιπαρά, η οποία είχε προκαλέσει και την παχυσαρκία εξαρχής. Τα περισσότερα κιλά χάθηκαν τις δύο πρώτες εβδομάδες της θεραπείας και το αποτέλεσμα διατηρήθηκε στην συνέχεια.
Δεν καταγράφηκαν ενδείξεις ψυχιατρικών παρενεργειών.
Ακόμη ένα αδυνατιστικό φάρμακο;
Αν και η όρεξη ελέγχεται από τον εγκέφαλο, το νέο φάρμακο δεν χρειάζεται να εισχωρήσει σ’ αυτόν για να είναι αποτελεσματικό, σημειώνει ο Δρ Κανος. Αντίθετα, το σκεύασμα μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης αναστέλλοντας την παραγωγή της από τα λιποκύτταρα και αυξάνοντας την εκκαθάριση της, με αποτέλεσμα το σώμα να γίνεται πιο ευαίσθητο στην ορμόνη.
ΠΗΓΗ:health.in.gr