• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Θηλασμός: Άλλο το ιδανικό κι άλλη η πραγματική ζωή

Άδικες ενοχές δημιουργεί σε πολλές νέες μητέρες το δόγμα «καλύτερος ο αποκλειστικός θηλασμός», καθώς πολλές εργάζονται με πλήρες ωράριο και δεν μπορούν να πάρουν τις παρατεταμένες άδειες μητρότητας...

Άδικες ενοχές δημιουργεί σε πολλές νέες μητέρες το δόγμα «καλύτερος ο αποκλειστικός θηλασμός», καθώς πολλές εργάζονται με πλήρες ωράριο και δεν μπορούν να πάρουν τις παρατεταμένες άδειες μητρότητας που απαιτούνται για να θηλάζουν κάθε λίγες ώρες τα μωρά τους έως ότου κλείσουν τουλάχιστον τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», το όλο θέμα αναδεικνύει πρόσφατη μελέτη στη Σκωτία, η οποία έδειξε ότι το χάσμα ανάμεσα στο ιδανικό και στο πραγματικό είναι ανυπέρβλητο για πολλές οικογένειες.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν 220 διαπροσωπικές συνεντεύξεις, οι περισσότερες με εγκύους, νέες μητέρες και τους συντρόφους τους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως πρέπει να τεθούν πιο ρεαλιστικοί στόχοι για χώρες της Δύσης, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και πολλές άλλες, στις οποίες δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τον αποκλειστικό θηλασμό.

Οι ερευνητές, των οποίων η μελέτη δημοσιεύθηκε προ μηνών στην επιθεώρηση «BMJ Open», ανακάλυψαν ότι οι πιέσεις που δέχονται πολλές γυναίκες για να θηλάσουν τα μωρά τους είναι τόσο δυσβάσταχτες, ώστε σταματούν εντελώς τον θηλασμό ή αρχίζουν πρόωρα τον απογαλακτισμό, εισάγοντας στέρεες τροφές στη διατροφή του.

Ακόμα και μητέρες που προγραμματίζουν εκ των προτέρων ότι θα θηλάζουν αποκλειστικά τα μωρά τους, ανακαλύπτουν συχνά πως τελικά είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ όσο νόμιζαν, καθώς παλεύουν για να ανακτήσουν τη ζωή που είχαν πριν μείνουν έγκυοι – είτε αυτό αφορά τον ύπνο, την κοινωνική ζωή και τη σχέση με τον σύντροφό τους, είτε το επάγγελμα ή/και τις δουλειές του σπιτιού.

Ωστόσο, το όφελος του θηλασμού χάνεται σε μεγάλο βαθμό όταν οδηγεί σε δυστυχισμένες μητέρες ή σε προβλήματα στο γάμο ή στην οικογένεια. Όπως το έθεσε και μία από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην μελέτη της Σκωτίας «είναι σαν να απαγορεύεται να κάνεις οτιδήποτε μπορεί να επέμβει στον θηλασμό... όμως αυτό δεν ταιριάζει με την υπόλοιπη ζωή σου και νομίζω ότι πολλές μητέρες εγκαταλείπουν τον θηλασμό επειδή είναι πολύ δύσκολο να αντέξουν».

Σε μερικές περιπτώσεις αποκλειστικού θηλασμού, ο σύντροφος ή τα άλλα παιδιά της γυναίκας ένιωθαν «ριγμένοι» εξαιτίας της συνεχούς φροντίδας του μωρού και του δεσμού που δημιουργεί η μητέρα με το μωρό της όταν το τρέφει αποκλειστικά θηλάζοντάς το.

Μία άλλη γυναίκα της μελέτης είπε για τον σύντροφό της: «Νομίζω ότι πραγματικά ενθουσιάζεται όταν το μωρό δέχεται να πιει από το μπιμπερό που ο ίδιος του προσφέρει. Είναι ο δικός τους χρόνος να ασχοληθούν ο ένας με τον άλλο και πραγματικά δένονται με την κίνηση αυτή».

«Έξι μήνες αποκλειστικός θηλασμός του μωρού θεωρείται μη ρεαλιστικός και ανέφικτος για πολλές οικογένειες», ήταν το συμπέρασμα των ερευνητών. Και πρότειναν αντί να υπαγορεύουν οι επαγγελματίες της Υγείας στους γονείς πως να τρέφουν τα μωρά τους, να συζητούν μαζί τους για να βλέπουν πόσο ταιριάζει ο αποκλειστικός θηλασμός στην καθημερινότητά τους.

Τα στοιχεία

Μερικές από τις μητέρες που συμμετείχαν στην μελέτη της Σκωτίας δήλωσαν πως απορρίπτουν το μήνυμα «καλύτερος ο αποκλειστικός θηλασμός», χαρακτηρίζοντάς το υπερβολικό και αμφισβητώντας την ισχύ των επιστημονικών στοιχείων πως όταν ένα μωρό τρέφεται αποκλειστικά με θηλασμό κατά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του, διατρέχει μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσει αλλεργίες, άσθμα, έκζεμα, ωτίτιδες, παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιοπάθεια, σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφών και μειωμένη νοημοσύνη.

Αμφισβήτησαν επίσης εξίσου πως ο θηλασμός προστατεύει τη μητέρα από τον καρκίνο του μαστού.

Αν και όντως υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι ο θηλασμός προστατεύει απ’ όλα τα παραπάνω, δεν έχουν αποδειχθεί σε τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες μελέτες – το πιο αξιόπιστο είδος κλινικής μελέτης, στο οποίο χωρίζονται τυχαία οι εθελοντές σε ομάδες και συγκρίνονται τα ευρήματα μεταξύ τους.

Ή τουλάχιστον δεν έχουν αποδειχθεί σε τέτοιου είδους μελέτες που να έχουν διεξαχθεί στις βιομηχανικώς ανεπτυγμένες χώρες, διότι ασφαλώς στις αναπτυσσόμενες χώρες καλύτερα είναι να θηλάζει μια γυναίκα παρά να δίνει στο μωρό της τεχνητό γάλα παρασκευασμένο από ενδεχομένως μολυσμένο νερό.

Τα αντισώματα εξάλλου που λαμβάνει το μωρό με το θηλασμό είναι λιγοστά, καθώς τα περισσότερα τα έχει πάρει μέσω του πλακούντα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η κύρια εξαίρεση σε αυτό είναι τα αντισώματα εναντίον των γαστρεντερικών λοιμώξεων (προκαλούν έμετο και διάρροια) που όντως τα παίρνει από το γάλα της μητέρας του.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ίσως πρέπει να αναθεωρηθεί η τάση πολλών να αντιμετωπίζουν το τεχνητό γάλα σαν μια απειλή για τη δημόσια υγεία εφάμιλλη του καπνίσματος – και ίσως είναι ώρα να επινοηθούν πιο ρεαλιστικά, λιγότερο πολωμένα μηνύματα για τον θηλασμό.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

 

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία