• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Η ασπιρίνη προστατεύει από τον καρκίνο του οισοφάγου

Η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ σχεδόν τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του οισοφάγου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ σχεδόν τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του οισοφάγου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Clinical Gastroenterology and Hepatology» ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, σε μελέτη με 434 εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι έπαιρναν συστηματικά ασπιρίνη είχαν κατά 44% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οισοφάγο Barrett.

Ο οισοφάγος Barrett είναι μία διαταραχή που προσβάλλει τα κύτταρα του οισοφάγου και αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του οισοφάγου.

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως οι άνδρες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες να παρουσιάσουν τη νόσο, γεγονός που υποδηλώνει ότι πιθανώς θα ωφελούνται περισσότερο από την προληπτική λήψη ασπιρίνης.

Είναι ήδη καλά τεκμηριωμένο ότι η ασπιρίνη μπορεί να αναχαιτίσει πολλές ασθένειες, όπως η καρδιοπάθεια, τα εγκεφαλικά αλλά και η αρθρίτιδα. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν ότι μπορεί να συμβάλλει επίσης στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.

Τα κρούσματα καρκίνου του οισοφάγου αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό τις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που οι ειδικοί συσχετίζουν μεταξύ άλλων με το κάπνισμα και την κατάκλιση αμέσως μετά το γεύμα.

Οι συνήθειες αυτές μπορεί να προκαλέσουν τις λεγόμενες καούρες, οι οποίες ουσιαστικά οφείλονται στην παλινδρόμηση των οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση).

Τα γαστρικά οξέα, όμως, με τον καιρό «καίνε» το εσωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου – και όταν η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται για αρκετά χρόνια δημιουργούνται βλάβες που αποτελούν τον οισοφάγο Barrett, ο οποίος θεωρείται προκαρκινική κατάσταση.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένας στους τέσσερις ενήλικες πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, διατρέχοντας αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κάποια στιγμή οισοφάγο Barrett.

Ωστόσο, οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη λένε πως δεν πρέπει να αρχίσει κανείς να παίρνει ασπιρίνη με μοναδικό στόχο να προστατευθεί από τον καρκίνο του οισοφάγου, διότι πρώτα πρέπει να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους.

Εάν ωστόσο κάποιος ήδη παίρνει ασπιρίνη έπειτα από σύσταση του γιατρού του, τότε μπορεί να έχει ως πρόσθετο όφελος την προστασία από τον καρκίνο του οισοφάγου, τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τσιν Χαρ.

 

Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr