Οι ιοί είναι μονοκύτταροι οργανισμοί που προϋπήρξαν του ανθρώπου. Φαίνεται δηλαδή ότι οι ιοί υπήρχαν προτού εμφανιστεί το ανθρώπινο είδος πάνω στη Γη.
Οι ιοί είναι μονοκύτταροι οργανισμοί που προϋπήρξαν του ανθρώπου. Φαίνεται δηλαδή ότι οι ιοί υπήρχαν προτού εμφανιστεί το ανθρώπινο είδος πάνω στη Γη.
Οι μονοκύτταροι αυτοί οργανισμοί πιστεύεται ότι μπορούν να εισέλθουν στα κύτταρα των ζώων ή του ανθρώπου, εάν βρουν πύλες εισόδου ανοιχτές, και να αλλάξουν τη βιολογία του κυττάρου. Οι πύλες εισόδου παραμένουν ανοιχτές ή κλειστές ανάλογα με τη δομή των γονιδίων.
Οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν την καταστροφή των κυττάρων ενός οργάνου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις και όλων των οργάνων του σώματος.
Μέσα στο πλαίσιο της καταστροφής των κυττάρων εντάσσονται οι πάσης φύσεως φλεγμονές, όπως π.χ. οι μυοκαρδίτιδες, οι ηπατίτιδες, οι εγκεφαλίτιδες κ.λπ., ακόμα και ορισμένες μορφές καρκίνων.
Οι ιοί μπορούν να υποστούν μεταλλάξεις, να γίνουν ιδιαίτερα επικίνδυνοι και να προσβάλουν τον άνθρωπο. Ετσι περίπου έγινε πρόσφατα με τη γρίπη των πτηνών ή των χοίρων απειλώντας με επιδημίες ή πανδημίες την ανθρωπότητα.
Κάθε καλοκαίρι παρατηρούνται οι ιώσεις του καλοκαιριού που οφείλονται κυρίως σε εντεροϊούς ή σε ιούς Coxsackie. Οι ιοί αυτοί θεωρούνται υπεύθυνοι κυρίως για μυοκαρδίτιδες ή μυοκαρδιοπάθειες.
Αντίθετα, ο ιός του Δυτικού Νείλου, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα, δεν προκαλεί μυοκαρδίτιδες. Μπορεί όμως να προκαλέσει μηνιγγίτιδες ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδες. Μια μυαλγία (πόνος στους μυς), μια κακοδιαθεσία και ένα πυρέτιο είναι οι συνήθεις εκδηλώσεις των ιώσεων του καλοκαιριού.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά από μολυσμένα κουνούπια που έχουν μολυνθεί από τα πουλιά. Ομως υπολογίζεται ότι στους 150 ανθρώπους που μολύνονται από το τσίμπημα των κουνουπιών ένας νοσεί και από εκείνους που νοσούν είναι ελάχιστοι εκείνοι που χάνονται, αφορώντας κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας ή αρρώστους με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, όπως π.χ. ανθρώπους που πάσχουν από AIDS ή λαμβάνουν κυτταροκατασταλτικά λόγω θεραπείας καρκίνου.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν εμφανίστηκε πέρυσι στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι κάθε καλοκαίρι προσβάλλονταν άνθρωποι από ιογενείς μηνιγγίτιδες ή εγκεφαλίτιδες, χωρίς τότε να υπάρχουν τα διαγνωστικά μέσα να προσδιορίσουν το είδος του ιού. Σήμερα τα σύγχρονα διαγνωστικά μέσα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν τον ιό ακόμα και μέσα στις φιάλες αίματος των αιμοδοτών.
Ο μόνος λυσιτελής τρόπος καταπολέμησης του ιού του Δυτικού Νείλου είναι η εξόντωση των κουνουπιών που είναι υπεύθυνα για την ελονοσία καθώς και ορισμένες μορφές ηπατίτιδας. Τα κουνούπια όμως εξοντώνονται εάν οι ψεκασμοί των στάσιμων νερών πραγματοποιηθούν περί τον Μάρτιο, τότε που τα κουνούπια βρίσκονται στο στάδιο των προνυμφών και νυμφών.
Αν και ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι διεθνώς γνωστός εδώ και 10 χρόνια, εμβόλιο κατά του συγκεκριμένου ιού δεν έχει παραχθεί, κυρίως λόγω του ότι οι ιώσεις που προκαλεί θεωρούνται καλοήθεις και δεν εγκυμονούν κινδύνους δημιουργίας επιδημίας. Κατά συνέπεια, πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε και με τον ιό του Δυτικού Νείλου, όπως και με τους άλλους γνωστούς ιούς.
Προληπτικά μέτρα που πρέπει να υιοθετούνται είναι οι επαλείψεις του δέρματος με εντομοαπωθητικά, η χρήση ανεμιστήρων καθώς και οι κουνουπιέρες τη νύχτα.
Ομως, ψυχραιμία, ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι απείρως καλοηθέστερος από τους ιούς της κοινής γρίπης, γι’ αυτό και η ανησυχία μας πρέπει να κινείται μέσα σε λογικά πλαίσια.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία, ygeia.tanea.gr