• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

«Υποπτη» η ηλικία του πατέρα

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό πως η ηλικία της γυναίκας είχε σημαντική επίδραση στην υγεία των παιδιών. Τώρα, επιστήμονες προειδοποιούν πως «όποιος άντρας επιθυμεί να γίνει πατέρας μετά την ηλικία των 30 ετών...

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό πως η ηλικία της γυναίκας είχε σημαντική επίδραση στην υγεία των παιδιών. Τώρα, επιστήμονες προειδοποιούν πως «όποιος άντρας επιθυμεί να γίνει πατέρας μετά την ηλικία των 30 ετών, καλά θα κάνει να βάλει το σπέρμα του στην κατάψυξη». Και αυτό διότι οι πιθανότητες να αποκτήσει απόγονο με αυτισμό ή σχιζοφρένεια αυξάνονται ανάλογα με την πρόοδο της ηλικίας του.

Υστερα από μεγάλη επιστημονική έρευνα που έκαναν ειδικοί από την Ισλανδία, ανακάλυψαν ότι το 97% των γενετικών μεταλλάξεων που δυνητικά αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης τέτοιων ασθενειών στους απογόνους, οφείλεται, τελικά, στην ηλικία του πατέρα και όχι της μητέρας. Η ανακάλυψη δεν προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στους ειδικούς, καθώς πριν ξεκινήσουν την έρευνα ήταν σχεδόν βέβαιοι για τα αποτελέσματα. Και αυτό επειδή υπέθεσαν πως όσο ένας άνθρωπος μεγαλώνει τόσο οι καθημερινοί επιβαρυντικοί παράγοντες επιδρούν αρνητικά στα γονίδιά του, άρα τόσο λιγότερο υγιή γονίδια έχει να κληροδοτήσει στον απόγονό του. Κάποιοι από αυτούς είναι λόγω διατροφής, καπνίσματος, ατμοσφαιρικής ρύπανσης κ.λπ. Η υπόθεση όμως δεν είναι αρκετή για την επιστήμη.

Ετσι, επιστήμονες από την εταιρεία αποκωδικοποίησης γενετικού υλικού Decode Genetics αναζήτησαν με εργαστηριακές εξετάσεις τον ακριβή αριθμό των συγκεκριμένων μεταλλάξεων που μεταφέρονται από τον πατέρα στους απογόνους, συγκρίνοντας τα γονιδιώματα ατόμων με σχιζοφρένεια και αυτισμό με εκείνα των γονέων τους, οι οποίοι όμως δεν εμφάνιζαν καμία από αυτές τις δύο ασθένειες. Τόσο η σχιζοφρένεια όσο και ο αυτισμός θεωρείται ότι σχετίζονται με νέες μεταλλάξεις. Η διεργασία αυτή έγινε ώστε οι ειδικοί να καταφέρουν να ξεκαθαρίσουν από ποιον από τους δύο γονείς κληροδοτούνται οι μεταλλάξεις που συνδέονται με τον αυτισμό ή τη σχιζοφρένεια στους απογόνους. Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι οι απόγονοι κληρονομούσαν τις περισσότερες νέες μεταλλάξεις από τον πατέρα και μάλιστα ότι ο αριθμός των μεταλλάξεων αυξανόταν σημαντικά όσο αυξανόταν και η ηλικία του πατέρα.

Σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση «Nature», όπου δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης, οι ειδικοί εκτιμούν πως για κάθε χρόνο που καθυστερεί ένας άνδρας να γίνει πατέρας, δύο νέες μεταλλάξεις εμφανίζονταν τη στιγμή της σύλληψης του απογόνου. Στη μελέτη συμμετείχαν 78 οικογένειες με παιδιά που είτε βρίσκονταν στο φάσμα του αυτισμού είτε είχαν αναπτύξει κάποιας μορφής σχιζοφρένεια. Τα γενετικά τεστ συγκρίθηκαν με δεδομένα από μερικές εκατοντάδες οικογένειες των οποίων τα παιδιά δεν εμφάνιζαν καμία από τις δύο καταστάσεις.

Οι ειδικοί βρήκαν πως ένας πατέρας σε ηλικία 20 ετών μετέδωσε φυσιολογικές 25 μεταλλάξεις στον απόγονό του, ενώ ένας άντρας που έγινε πατέρας σε ηλικία 40 ετών μετέδωσε περίπου 65 μεταλλάξεις στον απόγονό του. Αυτό σημαίνει πως όσο αυξάνει ο αριθμός των μεταλλάξεων στο DNA τόσο πιο εύκολα μπορεί να αναπτυχθεί κάποια νοσογόνος κατάσταση, όπως είναι η σχιζοφρένεια.

Η μητέρα κατά μέσο όρο κληροδοτεί 15 μεταλλάξεις, ανάλογα πάντα με την ηλικία της, αλλά πάντα λιγότερες από τον πατέρα. «Το συμπέρασμα που διεξάγουμε από όλη αυτή τη μελέτη είναι ότι τόσα χρόνια επικεντρωνόμασταν στις γενετικές ανωμαλίες που μπορεί το παιδί να κληρονομήσει από τη μητέρα του, όταν αυτή είναι προχωρημένης ηλικίας, ενώ το πρόβλημα αφορά περισσότερο τον πατέρα», εξηγεί ο υπεύθυνος της μελέτης δρ Κάρι Στέφανσον.

«Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν τον συλλογισμό πως οι άνδρες σε νεαρή ηλικία θα πρέπει να καταψύχουν το σπέρμα τους και αργότερα να αποφασίζουν εάν θα το χρησιμοποιήσουν για να κάνουν με αυτό παιδιά ή είναι ακόμη σε ηλικία που δεν υπάρχει κίνδυνος κληροδότησης γενετικών ανωμαλιών στα παιδιά τους», λέει ο καθηγητής Εξελικτικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν Αλεξέι Κόντρασοβ. Οι ερευνητές αναφέρουν ακόμη ότι η ηλικία του πατέρα αυξάνει ιδιαίτερα τα προβλήματα που σχετίζονται με την εγκεφαλική λειτουργία, όπως είναι ο αυτισμός, η σχιζοφρένεια και πιθανότατα η δυσλεξία και η χαμηλή νοημοσύνη.

Στον κοινωνικό αντίποδα, ο δρ Αλαν Πάσι, ειδικός στη γονιμότητα, από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, υποστηρίζει πως «η μελέτη θα πρέπει να μας υπενθυμίσει πως η φύση έχει φτιάξει τον άνθρωπο ώστε να αποκτά απογόνους σε νεαρή ηλικία και πως άνδρες και γυναίκες δεν θα πρέπει να καθυστερούν να γίνουν γονείς και να το πραγματώνουν μόλις τους δίνεται η κατάλληλη ευκαιρία».

 

ΠΗΓΗ: tanea.gr