Οι ηλικιωμένοι που υποβάλλονται σε αποκατάσταση ισχίου ή γόνατος διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση...
Οι ηλικιωμένοι που υποβάλλονται σε αποκατάσταση ισχίου ή γόνατος διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Ο Δρ Αριεφ Λαλμοχαμεντ από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν υποβληθεί σε αρθροπλαστική είχαν 31πλάσιες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα, αμέσως μετά. Μάλιστα, η σχέση ανάμεσα στις ορθοπεδικές επεμβάσεις και τα καρδιακά προβλήματα ήταν εντονότερη για τους ασθενείς άνω των 80 ετών. Για τους κάτω των 60 ετών, δεν καταγράφηκε αυξημένος κίνδυνος.
Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του μελέτησαν ιατρικά αρχεία για 95.000 άτομα που υποβλήθηκαν σε αντικατάσταση ισχίου ή γόνατος στη Δανία, το διάστημα 1998-2007. Συνέκριναν κάθε ασθενή με τρία άτομα, ίδιας ηλικίας και φύλου που δεν υποβλήθηκε σε ανάλογες επεμβάσεις.
Έξι εβδομάδες μετά τα χειρουργεία, ένας στους 200 ασθενείς που είχε υποβληθεί σε αντικατάσταση ισχίου και ένας στους 500 που έκανε αντικατάσταση γόνατος, υπέστη έμφραγμα.
Αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν οι ίδιες οι επεμβάσεις προκαλούν τα εμφράγματα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι παίζουν κάποιο ρόλο. «Το χειρουργείο συνεπάγεται κίνδυνο, επειδή τόσο το χειρουργείο όσο και η γενική αναισθησία προκαλούν αύξηση των επιπέδων του άγχους στον ασθενή», τονίζουν.
Αλλά και οι επεμβάσεις έχουν άμεση επίπτωση στην υγεία. Η επέμβαση στα οστά προάγει τον σχηματισμό θρόμβων στον μυελό των οστών, ειδικά στην αντικατάσταση ισχίου. Επίσης η απώλεια αίματος και η στέρηση οξυγόνου είναι μεταξύ των επιπλοκών των εκτεταμένων χειρουργικών επεμβάσεων.
ΠΗΓΗ: health.in.gr