• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Με πρόωρο τοκετό σχετίζεται η κατάθλιψη κατά την εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες που έχουν συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της κύησης είναι πιθανότερο να γεννήσουν πρόωρα...

Οι γυναίκες που έχουν συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της κύησης είναι πιθανότερο να γεννήσουν πρόωρα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Obstetrics & Gynecology.

Οι ερευνητές του Συστήματος Υγείας του Πανεπιστημίου «NorthShore» και του Πανεπιστημίου του Σικάγο στο Ιλινόις, διαπίστωσαν ότι όσες έγκυες γυναίκες ήταν θετικές σε κλινική κατάθλιψη είχαν αυξημένες πιθανότητες πρόωρου τοκετού: το 14% γέννησε πριν την 37η εβδομάδα, έναντι του 10% των υγιών γυναικών.

Οι επιστήμονες συνεκτίμησαν και άλλους παράγοντες, όπως τη φυλή και ηλικία της μητέρας και η κατάθλιψη εξακολουθούσε να σχετίζεται με τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Πάντως υπήρχαν και παράμετροι που δεν εξετάστηκαν, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το σωματικό βάρος πριν την κύηση.

Η μελέτη

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε στοιχεία που αφορούσαν περισσότερες από 14.000 γυναίκες που είχαν ελεγχθεί για προγεννητική κατάθλιψη το διάστημα 2003-2011. Το 9% βρέθηκε θετικό, δηλαδή κινδύνευε να εκδηλώσει κλινική κατάθλιψη και έπρεπε να αξιολογηθεί περαιτέρω.

Συνολικά, αυτές οι γυναίκες είχαν 30% υψηλότερα ποσοστά πρόωρου τοκετού, συγκριτικά με τις υγιείς γυναίκες.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει την ύπαρξη σχέσης αιτίου-αποτελέσματος, ούτε ότι η θεραπεία της κατάθλιψης προλαμβάνει τον πρόωρο τοκετό.

Μέχρι να αποσαφηνιστούν αυτά τα ζητήματα, οι ερευνητές προτείνουν επιμορφωτικά προγράμματα για εγκύους με κατάθλιψη ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα ενός πρόωρου τοκετού: πίεση στην πυελική περιοχή, κολπική αιμορραγία, κράμπες ή συσπάσεις που επαναλαμβάνονται ανά 10 λεπτά ή συχνότερα.

ΠΗΓΗ:health.in.gr