Ο γάμος μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τους κινδύνους υγείας των γυναικών, αναφέρει νέα έρευνα, ενώ άντρες που παντρεύτηκαν νωρίς μπορεί να έχουν αυξημένη πιθανότητα χρόνιας φλεγμονής.
Ο γάμος μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τους κινδύνους υγείας των γυναικών, αναφέρει νέα έρευνα, ενώ άντρες που παντρεύτηκαν νωρίς μπορεί να έχουν αυξημένη πιθανότητα χρόνιας φλεγμονής.
Η έρευνα που παρουσιάστηκε τον τρέχοντα μήνα στο ετήσιο συνέδριο του American Sociological Association, είναι προκαταρκτική, αλλά δίνει στους ερευνητές μια εις βάθος θέαση της σχέσης μεταξύ γάμου και υγείας, σημειώνει ο ερευνητής Michael McFarland,του Princeton University. Η έρευνα ανακάλυψε ότι για τις γυναίκες ο γάμος χωρίς διαζύγιο ή χηρεία συνδέεται με λιγότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια όπως υπέρταση.
Δεν ίσχυε το ίδιο για τους άντρες, καθώς αυτοί που παντρεύτηκαν σε μικρότερη ηλικία είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν προειδοποιητικά σημάδια χρόνιας φλεγμονής αργότερα, ανακάλυψε ο McFarland. Η φλεγμονή αποτελεί σημαντικό παράγοντα της διαδικασίας ίασης αλλά η χρόνια φλεγμονή μπορεί να είναι επιβλαβής.
Ο McFarland εστίασε σε βιολογικούς παράγοντες κινδύνου ή σημάδια ότι κάποιος ενδεχομένως θα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας μελλοντικά. Οι ερευνητές ακολούθησαν τις ιστορίες γάμου και τους παράγοντες κινδύνου για την υγεία σε 528 γυναίκες και 534 άντρες, ηλικίας 57 έως 75 ετών. Εστίασαν σε παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως αρτηριακή πίεση, καρδιακό παλμό σε χαλάρωση και περίμετρο μέσης. Στη συνέχεια εξέτασαν επίσης τους μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου που έθεταν σε κίνδυνο ανθρώπους για διαβήτη 2. Στο τέλος, περιέλαβαν μέτρηση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, που υποδεικνύει φλεγμονή.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν, όσον αφορά τις γυναίκες, ότι όσο περισσότερο διαρκούσε ο γάμος τόσο λιγότεροι ήταν οι παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια. Η επίδραση ήταν σημαντική αλλά μέτρια, δήλωσε ο McFarland, με κάθε 10 χρόνια γάμου να σχετίζονται με 13% μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Ωστόσο, όταν ο γάμος διαταράσσεται μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Γυναίκες που ήταν συνεχώς παντρεμένες είχαν 40% λιγότερους μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν 2 επεισόδια διαζυγίου ή χηρείας, ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Προηγούμενη έρευνα για το διαζύγιο ανακάλυψε ότι ο χωρισμός συνδέεται με άσχημη υγεία. Μια έρευνα του 2009 ανακάλυψε 20% περισσότερα χρόνια προβλήματα υγείας σε διαζευγμένους σε σύγκριση με παντρεμένους.
Ο McFarland δεν είδε προστατευτική επίδραση του γάμου στους άντρες, σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες,. Ωστόσο δήλωσε ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και οι άντρες έχουν μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης σε σχέση με τις γυναίκες. Είναι πιθανό οι λιγότερο υγιείς άντρες στο κομμάτι του πληθυσμού να είχαν ήδη πεθάνει και για αυτό να μην περιλήφθησαν στην έρευνα επηρεάζοντας τα αποτελέσματα.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι ο γάμος σε πολύ νεαρή ηλικία μπορεί ενδεχομένως να μην είναι ωφέλιμος για τους άντρες. Αύξηση της ηλικίας κατά 5 χρόνια μείωνε τις πιθανότητες για χρόνια φλεγμονή κατά 30%, δήλωσε ο McFarland.
‘Αν κάποιος παντρευτεί στην ηλικία των 17 ετών μπορεί ενδεχομένως να έχει λιγότερα χρόνια σπουδών, που γνωρίζουμε ότι συνδέεται με υψηλότερο βιολογικό κίνδυνο.’
ΠΗΓΗ: iatronet.gr