• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Τι είναι το Plac test για την καρδιά

Το Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο που γίνεται κάθε χρόνο στο τέλος του Αυγούστου δεν έδωσε και φέτος κάτι καινούργιο ή κάτι συγκλονιστικό...

Το Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο που γίνεται κάθε χρόνο στο τέλος του Αυγούστου δεν έδωσε και φέτος κάτι καινούργιο ή κάτι συγκλονιστικό. Αυτή άλλωστε είναι η τύχη όλων των συνεδρίων από τότε που το Internet μπήκε για τα καλά στη ζωή μας. Τώρα πια τα συνέδρια εξυπηρετούν περισσότερο τη ζωντανή επαφή των επιστημόνων και τη μεταξύ τους ανθρώπινη σχέση, γιατί ακόμα και οι επιστημονικές συζητήσεις γίνονται σήμερα με τις τηλεδιασκέψεις μέσω του Internet.

Ομως, ένα πρακτικό θέμα που θα μπορούσε κάποιος να σχολιάσει είναι το πόσο χρήσιμο σήμερα μπορεί να είναι το λεγόμενο Plac test.

Το Plac test μπορεί πράγματι να βοηθήσει και να διακρίνει τον άρρωστο υψηλού κινδύνου για ένα σοβαρό καρδιολογικό συμβάν. Πρόκειται για ένα απλό τεστ αίματος που ανιχνεύει και μετρά τη λιποπρωτεΐνη του αίματος A2 φωσφολιπάση. Αυτή η πρωτεΐνη παράγεται όταν οι αθηρωματικές πλάκες που βρίσκονται στα τοιχώματα των αρτηριών έχουν φλεγμονή, οπότε γίνονται επικίνδυνες γιατί μπορεί να σπάσουν και να δημιουργήσουν ένα έμφραγμα στην καρδιά ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτό συμβαίνει επειδή η φλεγμονή αδυνατίζει και λεπταίνει την κάψα που περιβάλει την πλάκα, οπότε δημιουργούνται συνθήκες ρήξης (σπάσιμο) της αθηρωματικής πλάκας. Οταν σπάσει η πλάκα, το περιεχόμενό της, δηλαδή η χοληστερίνη και γενικά τα λιποειδή, χύνεται μέσα στο εσωτερικό της αρτηρίας και μαζί με τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια σχηματίζουν θρόμβο, ο οποίος τελικά μπορεί να φράξει 100% την αρτηρία. Το μέγεθος της πλάκας δεν έχει καμιά σχέση με την επικινδυνότητά της. Μάλιστα οι μικρού μεγέθους πλάκες είναι αυτές που είναι και οι πιο επικίνδυνες.

Κατά συνέπεια, εάν κάποιος μετρά ανά τακτά χρονικά διαστήματα την Α2 φωσφολιπάση του αίματος (Plac test), μπορεί να αντιληφθεί τι συμβαίνει με τη φλεγμονή των αθηρωματικών του πλακών. Ιδιαίτερα, μάλιστα, εκείνοι οι οποίοι έχουν πάνω από δύο επιβαρυντικούς παράγοντες έχουν διπλάσια πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο όταν αυξάνονται οι τιμές του Plac test. Στην περίπτωση αυτή, ο γιατρός πρέπει να λάβει μέτρα και να εντατικοποιήσει τη θεραπεία.

Οι παράγοντες κινδύνου, όπως αξιολογούνται από τις μεγαλύτερες επιστημονικές εταιρείες παγκόσμια, θεωρούνται:

1. Το οικογενειακό ιστορικό εμφραγμάτων σε νεότερες ηλικίες και κυρίως σε αυτούς που πάσχουν από συγγενή υπερχοληστεριναιμία με πολύ υψηλές τιμές LDL (κακή χοληστερίνη) στο αίμα.

2. Η σταθερά υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).

3. Η υπερχοληστεριναιμία με ελαττωμένη τη HDL (καλή χοληστερίνη).

4. Το κάπνισμα.

5. Ο σακχαρώδης διαβήτης.

6. Η παχυσαρκία.

7. Η έλλειψη φυσικής άσκησης, όπως για παράδειγμα το βάδισμα κ.λπ.

Η σχετικά υψηλή τιμή της ολικής χοληστερίνης ως μοναδικός παράγοντας δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος. Ο συνδυασμός όμως της υπερχοληστεριναιμίας με άλλους παράγοντες είναι καταστροφικός.

Εκείνο που τονίστηκε στο Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο και πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό είναι ότι οι παθήσεις της καρδιάς σκοτώνουν περισσότερους από όσους όλοι οι καρκίνοι συνολικά, με περισσότερους από 2 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Οσον αφορά δε το οικονομικό κόστος των καρδιοπαθειών, αυτό ανέρχεται σε 192 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Συμπερασματικά, το Plac test είναι ο πλέον ευαίσθητος δείκτης μέτρησης των φλεγμονών των αθηρωματικών πλακών συγκριτικά με όλους τους άλλους δείκτες φλεγμονών, όπως π.χ. το CRP, οι οποίοι επηρεάζονται και από φλεγμονές που μπορεί να υπάρχουν σε άλλα όργανα του σώματος.

To Plac test είναι απαραίτητο να γίνεται σε όλα τα άτομα υψηλού κινδύνου για καρδιοπάθειες, δηλαδή τα άτομα που έχουν δύο τουλάχιστον παράγοντες κινδύνου.

Τιμές του Plac test μικρότερες του 150 θεωρούνται χαμηλές τιμές, άνω των 200 υψηλές, ενώ μεταξύ 150-200 nmol/min/mL ενδιάμεσες.

Εάν ένας γιατρός βλέπει ότι συνεχώς οι τιμές του Plac test του αρρώστου από εξέταση σε εξέταση αυξάνονται, τότε θα πρέπει να συμπεράνει ότι υπάρχει φλεγμονή των αθηρωματικών πλακών, οπότε οι πιθανότητες ενός καρδιαγγειακού επεισοδίου είναι αυξημένες. Στην περίπτωση αυτή, η εντατικοποίηση της θεραπείας μπορεί να βοηθήσει και να αποτρέψει ενδεχομένως ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΠΗΓΗ: ygeia.tanea.gr