Η καλή στάση του σώματος σε όρθια και σε καθιστή θέση μπορεί να μην σας σώσει από την οσφυαλγία, επειδή ο πόνος στη μέση φαίνεται πως εξαρτάται περισσότερο από τα γονίδια παρά από τον τρόπο ζωής...
Η καλή στάση του σώματος σε όρθια και σε καθιστή θέση μπορεί να μην σας σώσει από την οσφυαλγία, επειδή ο πόνος στη μέση φαίνεται πως εξαρτάται περισσότερο από τα γονίδια παρά από τον τρόπο ζωής.
Αυτό υποδηλώνει μία νέα βρετανική μελέτη, που έδειξε πως γονίδιο παίζει ρόλο-κλειδί στην εκφύλιση των οσφυϊκών μεσοσπονδυλίων δίσκων, η οποία αποτελεί κύρια αιτία πόνου στη μέση.
Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι τα «μαξιλαράκια» που παρεμβάλλονται μεταξύ των σπονδύλων για να απορροφούν τους κραδασμούς και να προστατεύουν τα οστά (λειτουργούν όπως τα αμορτισέρ του αυτοκινήτου).
Με το πέρασμα του χρόνου, οι δίσκοι αφυδατώνονται και εκφυλίζονται, με συνέπεια να μικραίνει το ύψος μας. Επιπλέον, μπορεί σε κάποιο σημείο να δημιουργήσουν μία προεκβολή, η οποία αποτελεί την γνωστή σε όλους μας κήλη δίσκου.
Καθώς, εξάλλου, οι δίσκοι «κάθονται» από την αφυδάτωση, οι παρακείμενοι σπόνδυλοι μπορεί να δημιουργήσουν οστέινες «προεξοχές», οι οποίες αποκαλούνται οστεόφυτα και επίσης αποτελούν αιτία πόνου στη μέση.
Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι στο 65% έως 80% των περιπτώσεων, η σοβαρή εκφύλιση των δίσκων είναι κληρονομούμενη.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Αρχεία Ρευματικών Νόσων» (ARD), εξέτασαν 4.600 εθελοντές και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γονίδιο PARK2 σχετίζεται με τα ηλικιακά προβλήματα στους μεσοσπονδύλιους δίσκους.
Υπολογίζεται ότι μία στις τρεις μεσήλικες γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τουλάχιστον έναν μεσοσπονδύλιο δίσκο – και η διαταραχή αυτή είναι κληρονομική σε ποσοστό έως 80% των ασθενών.
Οι ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου, με επικεφαλής την δρα Φράνσις Ουϊλιαμς, από το Τμήμα Μελέτης Διδύμων & Γενετικής Επιδημιολογίας, υπέβαλλαν όλους τους εθελοντές τους σε μαγνητικές τομογραφίες της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (αντιστοιχεί στη μέση μας) και συνέκριναν το γονιδίωμά τους.
Έτσι ανακάλυψαν ότι ορισμένες μεταλλαγές του γονιδίου PARK2 σχετίζονται με την εκφύλιση των δίσκων και επηρεάζουν την ταχύτητα επιδείνωσης της κατάστασης αυτής.
«Η εκφύλιση των οσφυϊκών μεσοσπονδυλίων δίσκων αποτελεί κοινή αιτία οσφυαλγίας και είναι γνωστό πως σε ποσοστό έως 80% έχει γενετική βάση. Είναι όμως η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένα συγκεκριμένο γονίδιο το οποίο σχετίζεται με αυτή την επώδυνη και συχνά εξουθενωτική κατάσταση», δήλωσε ο καθηγητής Άλαν Σίλμαν, ιατρικός διευθυντής του οργανισμού Arthritis Research UK που χρηματοδότησε την μελέτη.
«Τα νέα ευρήματα αποτελούν μια ενθαρρυντική αρχή, καθώς μας παρέχουν τις πρώτες ενδείξεις για τις γενετικές αιτίες του προβλήματος. Με περαιτέρω έρευνες είναι πιθανό να φτάσουμε στην επινόηση πιο αποτελεσματικών θεραπειών», πρόσθεσε.
Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr