Νέες ανακαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο το παράσιτο της ελονοσίας ανταποκρίνεται στα φάρμακα θα μπορούσαν να επανασχεδιάσουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση της νόσου...
Νέες ανακαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο το παράσιτο της ελονοσίας ανταποκρίνεται στα φάρμακα θα μπορούσαν να επανασχεδιάσουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση της νόσου.
Επιστήμονες υπέδειξαν για πρώτη φορά ότι σοβαρά στελέχη του παρασίτου που προκαλεί τις πιο βλαβερές λοιμώξεις από ελονοσία είναι πιο δύσκολο να εξουδετερωθούν με αγωγή σε σχέση με τα λιγότερο βλαβερά στελέχη.
Η έρευνα υποδεικνύει ότι φάρμακα μπορεί ενδεχομένως να ενθαρρύνουν άθελά τους τα πιο επιβλαβή στελέχη να αναπτυχθούν επειδή οι αγωγές είναι πιο αποτελεσματικές στην εξουδετέρωση των ηπιότερων στελεχών της νόσου.
Ερευνητές δηλώνουν ότι αυτό δίνει ένα πλεονέκτημα σε περισσότερο σοβαρά στελέχη- μπορούν να επιβιώσουν καλύτερα στον ξενιστή και να εξαπλωθούν σε κουνούπια που περνούν τη λοίμωξη σε νέους ξενιστές.
Με τον καιρό αυτό θα μπορούσε να σημάνει ότι άνθρωποι με ελονοσία, όταν παραμένουν χωρίς αγωγή, υποφέρουν περισσότερη βλάβη από τη νόσο.
Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι το συχνά χρησιμοποιούμενο φάρμακο κατά της ελονοσίας, artemisinin, μειώνει το πλεονέκτημα που τα ισχυρά στελέχη έχουν έναντι των ήπιων στελεχών.
Ειδικοί δήλωσαν ότι προσεχτική επιλογή φαρμάκων για την αντιμετώπιση της ελονοσίας θα μπορούσε να ελαχιστοποιήσει την εξάπλωση περισσότερο σοβαρών στελεχών του παρασίτου.
Η Dr Petra Schneider, από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι η φαρμακευτική αγωγή για τις λοιμώξεις από ελονοσία είναι πολύ σημαντική και τα ευρήματα δείχνουν ότι η προσεχτική επιλογή φαρμάκων και αγωγών θα μπορούσε να ελαχιστοποιήσει αναπάντεχες συνέπειες. Το επόμενο βήμα είναι να καθοριστεί αν τα ευρήματα σε ποντικούς αφορούν και την ελονοσία σε ανθρώπους.
Η έρευνα των University of Edinburgh και Pennsylvania State University, πραγματοποιήθηκε σε ποντικούς και δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Proceedings of the Royal Society B’.
Πηγές: University of Edinburgh, iatronet.gr