• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Aπλή εξέταση αίματος βρίσκει νωρίς τον καρκίνο

Μία απλή εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει τους καρκίνους του μαστού και του πνεύμονα πολύ πριν εκδηλώσει ο ασθενής κάποιο ύποπτο σύμπτωμα...

Μία απλή εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει τους καρκίνους του μαστού και του πνεύμονα πολύ πριν εκδηλώσει ο ασθενής κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Δοκιμάζοντας την εξέταση σε ομάδα ασθενών, διαπίστωσαν πως η ακρίβειά της έφτανε το 95%, ανιχνεύοντας τους καρκίνους ακόμα και στα πιο πρώιμα στάδιά τους.

Στην πραγματικότητα, οι πρώτες δοκιμές της εξέτασης αποκάλυψαν ακόμα και καρκίνους του μαστού σταδίου 0 και 1, καθώς και καρκίνους του πνεύμονα σταδίου 1 και 2.

Το στάδιο 2 είναι αυτό κατά το οποίο οι ασθενείς συνήθως αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά, ενώ οι διαγνώσεις πολύ συχνά γίνονται και σε επόμενα στάδια (στο 3ο ή στο 4ο).

Στην πραγματικότητα, ελάχιστα είναι τα κρούσματα καρκίνου που γίνονται αντιληπτά από το στάδιο 1, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας (KSU), οι οποίοι προγραμματίζουν να αρχίσουν εντός των προσεχών εβδομάδων να δοκιμάζουν την εξέτασή τους και για τη διάγνωση του παγκρεατικού καρκίνου.

Η εξέταση βασίζεται στην ανίχνευση της ενζυμικής δραστηριότητας στον οργανισμό, η οποία αποτελεί δείκτη νοσήσεως.

Με βάση την ενζυμική δραστηριότητα και την αντίδραση των ενζύμων του ασθενούς σε ορισμένα αμινοξέα και μία χρωστική ουσία, μπορεί να εξακριβωθεί αν είναι υγιής, έχει καρκίνο ή πάσχει από κάτι άλλο.

Όπως ανακοίνωσε το KSU, με αυτό τον τρόπο μπορεί να βελτιωθεί η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, η οποία αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ιάσεως. Επιπλέον, μπορούν οι γιατροί να παρακολουθούν την εξέλιξη ενός καρκίνου, καθώς και αν ανταποκρίνεται ο ασθενής στην θεραπεία που κάνει.

Την εξέταση, που ολοκληρώνεται μέσα σε 60 λεπτά, επινόησαν ο καθηγητής Χημείας Στεφάν Μπόσμαν και ο καθηγητής Ανατομίας Ντέρυλ Τρόϋερ.

Τα αποτελέσματα από τη δοκιμή της σε 44 εθελοντές, οι 32 εκ των οποίων έπασχαν από καρκίνο, έχουν υποβληθεί στην Αρχή Βιοεπιστημών του Κάνσας για να μελετηθεί σε ευρύτερη κλίμακα.

Οι ασθενείς που πιστεύεται ότι κατ’ αρχήν μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από αυτήν, είναι όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι μανιώδεις καπνιστές (δηλαδή όσοι καπνίζουν πάνω από 1 πακέτο τσιγάρα την ημέρα) και όσοι έχουν ισχυρό οικογενειακό ιστορικό κάποιας μορφής καρκίνου.

Οι 32 ασθενείς στους οποίους δοκιμάστηκε η εξέταση είχαν ηλικία από 27 έως 81 ετών, ενώ οι υγιείς εθελοντές είχαν ηλικία 26 έως 62 ετών.

 

Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr