• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

'Ερευνα: Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης επιβραδύνει τη νοητική εξασθένηση

Μια ασπιρίνη την ημέρα μπορεί ενδεχομένως να επιβραδύνει την πνευματική εξασθένηση σε ηλικιωμένες γυναίκες με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου...

Μια ασπιρίνη την ημέρα μπορεί ενδεχομένως να επιβραδύνει την πνευματική εξασθένηση σε ηλικιωμένες γυναίκες με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αναφέρει νέα έρευνα.

Περίπου 500 γυναίκες που αντιμετώπιζαν κίνδυνο, μεταξύ 70 έως 92 ετών παρακολουθήθηκαν για 5 χρόνια-εξετάστηκε η πνευματική τους ικανότητα στην αρχή και το τέλος της έρευνας.

Όσες λάμβαναν ασπιρίνη σε όλη τη διάρκεια είχαν αποτελέσματα στα τεστ πολύ λιγότερο μειωμένα.

Η ερευνήτρια Dr Silke Kern, δήλωσε ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες -η Σουηδία είναι μοναδική, δεν αποτελεί ρουτίνα η αντιμετώπιση γυναικών με μεγάλο κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου με ασπιρίνη. Αυτό σημαίνει ότι είχαν καλή ομάδα για σύγκριση.

Οι γυναίκες εξετάστηκαν με το μινι τεστ πνευματικής κατάστασης (MMSE) που εξετάζει την πνευματική ικανότητα και περιλαμβάνει προσανατολισμό.

Ωστόσο η έρευνα ανακάλυψε ότι ενώ η ασπιρίνη μπορεί ενδεχομένως να επιβραδύνει αλλαγές στη νοητική ικανότητα των γυναικών που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο δεν είχε επίδραση στο ποσοστό στο οποίο εμφάνισαν άνοια οι γυναίκες που επίσης εξετάστηκαν από νευρολόγο-ψυχίατρο.

Η Dr Kern πρόσθεσε ότι δε γνωρίζουμε τους μακροπρόθεσμους κινδύνους της λήψης ασπιρίνης ωε θεραπεία ρουτίνας. Για παράδειγμα τα έλκη και σοβαρές αιμορραγίες μπορεί να υπερκεράσουν τα οφέλη που φάνηκαν. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα και οι γυναίκες της συγκεκριμένης θα εξεταστούν πάλι σ ε5 χρόνια.

Η σουηδική έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘BMJ Open.’

 

Πηγές: ‘BMJ Open', iatronet.gr