• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Κρούσματα λεπτοσπείρωσης στη Ζάκυνθο

Αναφορικά με τα ύποπτα κρούσματα λεπτοσπείρωσης που παρατηρήθηκαν στη Ζάκυνθο το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ενημερώνει...

Αναφορικά με τα ύποπτα κρούσματα λεπτοσπείρωσης που παρατηρήθηκαν στη Ζάκυνθο το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ενημερώνει:

• Ειδικό κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, επισκέφθηκε την περιοχή στις 4 και 5 Οκτωβρίου 2012 και ενημερώθηκε από τους θεράποντες ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου σχετικά με την πορεία της υγείας των ασθενών (6 ύποπτα περιστατικά), τα ιστορικά τους και την έκθεσή τους σε πιθανούς παράγοντες κινδύνου, ενώ παράλληλα διερευνήθηκαν οι πιθανοί τρόποι έκθεσης. Ένα εκ των κρουσμάτων νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε ΜΕΘ τριτοβάθμιου νοσοκομείου με πολυοργανική ανεπάρκεια. Τα υπόλοιπα κρούσματα είναι σε σταθερή κλινική κατάσταση.

• Σε δύο από τα δείγματα ασθενών επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά λεπτοσπείρωση στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου στο Ρίο Πατρών, στις 5 Οκτωβρίου 2012.

• Η επιδημιολογική και εργαστηριακή διερεύνηση των υπόλοιπων κρουσμάτων συνεχίζεται.

Τρόποι μετάδοσης-Συμπτώματα

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σε κάθε περίπτωση θέλει να τονίσει πως η λεπτοσπείρωση αποτελεί μία πολύ σημαντική ανθρωποζωονόσο, η οποία μεταδίδεται στον άνθρωπο καθώς και στα κατοικίδια ζώα με άμεση επαφή μετά από έκθεση σε μολυσμένες εκκρίσεις από τα ούρα θηλαστικών (κυρίως τρωκτικών) που μεταφέρουν τη νόσο. Η νόσος εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό (>38), ρίγος, πονοκέφαλο, ναυτία, εμέτους, ανορεξία, διάρροια, βήχα, φαρυγγίτιδα, εξάνθημα και μυαλγίες. Η νόσος μπορεί αρχικά να υποχωρήσει και να επανέλθει με βαρύτερη συμπτωματολογία.

Ατομικά μέτρα προστασίας

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τονίζει ότι είναι απαραίτητη η λήψη συγκεκριμένων ατομικών μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα σε κατοίκους αγροτικών περιοχών και ιδίως μετά από βροχή, οπότε και αυξάνονται οι πιθανότητες έκθεσης σε μολυσμένους πληθυσμούς τρωκτικών. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τα εξής:

• Μυοκτονίες στο οικιακό περιβάλλον.

• Χρήση φρακτών και άλλων μηχανικών μέσων ώστε να παρεμποδίζεται η είσοδος τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους. Αποφυγή οιασδήποτε επαφής με τρωκτικά γενικότερα.

• Απομάκρυνση σκουπιδιών και διατήρηση σχολαστικής καθαριότητας εντός των οικιών.

• Να μην μένει εκτεθειμένο φαγητό σε περιοχές όπου υπάρχουν τρωκτικά και ιδιαίτερα εάν κάποιος βρίσκεται σε αγροτική περιοχή είτε εργαζόμενος είτε για παραθεριστικούς σκοπούς.

• Εφαρμογή προστατευτικού ρουχισμού (γάντια, μακριά μανίκια, παντελόνι, γαλότσες) σε ανθρώπους που ασχολούνται με αγροτικές εργασίες. Επιπλέον τοποθέτηση αδιάβροχου επιθέματος σε περίπτωση δερματικών βλαβών ή πληγής.

 

ΠΗΓΗ:  iatronet.gr