• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Νέα εξέταση αίματος θα προβλέπει καρδιοπάθεια, διαβήτη και καρκίνο μαστού στη γυναίκα

Νέα εξέταση αίματος μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στον εντοπισμό του κινδύνου που διατρέχει μια γυναίκα να εμφανίσει καρδιοπάθεια, διαβήτη και καρκίνο του μαστού...

Νέα εξέταση αίματος μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στον εντοπισμό του κινδύνου που διατρέχει μια γυναίκα να εμφανίσει καρδιοπάθεια, διαβήτη και καρκίνο του μαστού, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Η εξέταση που μετρά επίπεδα μιας ουσίας, της προνευροτενσίνης, μπορεί ενδεχομένως να εντοπίσει αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο Dr. Olle Melander, του Lund University της Σουηδίας, δήλωσε ότι στις γυναίκες αλλά όχι στους άντρες υπήρξε πολύ ισχυρή σχέση μεταξύ υψηλών συγκεντρώσεων προνευροτενσίνης στο αίμα και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, καρδιαγγειακής νόσου και στην ανάπτυξη ιστού καρκίνου του μαστού.

Ο Melander πρόσθεσε ότι γυναίκες με υψηλά επίπεδα προνευροτενσίνης στο αίμα πέθαναν σημαντικά νωρίτερα σε σχέση με γυναίκες που εμφάνιζαν φυσιολογικά επίπεδα και η υπερβάλλουσα θνησιμότητα με την υψηλή προνευροτενσίνη προκλήθηκε κυρίως από καρδιαγγειακές νόσους.

Η προνευροτενσίνη αποτελεί προπομπό της νευροτενσίνης, ορμόνης που παράγεται στον εγκέφαλο και στο πεπτικό και που εκκρίνεται κατά τα γεύματα-ιδιαίτερα σε αυτά με υψηλά λιπαρά. Βοηθά με την πέψη των τροφών, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και της αίσθησης του πόνου, ενώ επίσης εμπλέκεται στη ρύθμιση της όρεξης και στο αίσθημα κορεσμού, δήλωσε ο Melander.

Ο Melander πρόσθεσε ότι σε αρκετές έρευνες η ορμόνη έχει επίσης συνδεθεί με τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και με την ανάπτυξη καρκίνου στο μαστό.

Ωστόσο τα επίπεδα νευροτενσίνης είναι πολύ δύσκολο να μετρηθούν. Η προνευροτενσίνη, αποτελεί προπομπό, ωστόσο αποτελεί σταθερό δείκτη της παραγωγής και έκκρισης νευροτενσίνης, εξήγησε ο Melander.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι το σύστημα νευροτενσίνης θα μπορούσε να παίζει ρόλο στην εμφάνιση νόσων που σχετίζονται με το υπερβάλλον βάρος, όπως διαβήτη, καρκίνο μαστού και καρδιοπάθεια. Ανέλυσαν δείγματα αίματος περισσότερων των 4.600 ανθρώπων μεταξύ 1991 και 1994. Παρακολουθήθηκαν κατά μέσον όρο 13 έως 16 έτη.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ επιπέδων προνευροτενσίνης σε γυναίκες και του κινδύνου καρδιοπάθειας, διαβήτη και καρκίνου μαστού. Οι πιθανότητες να εμφανίσει μια γυναίκα διαβήτη 2 αυξάνονταν κατά 41% με υψηλά επίπεδα προνευροτενσίνης. Η πιθανότητα καρδιοπάθειας ήταν 33% υψηλότερη, ενώ οι πιθανότητες καρκίνου στο μαστό αυξήθηκαν κατά 44% με υψηλότερη προνευροτενσίνη. Οι πιθανότητες θανάτου από καρδιοπάθεια αυξάνονταν κατά 50% με υψηλότερα επίπεδα προνευροτενσίνης σύμφωνα με την έρευνα.

Η προνευροτενσίνη είναι ο πρώτος δείκτης στο αίμα που μπορεί να εντοπίσει ανεξάρτητα, αυξημένο κίνδυνο για 3 σημαντικές απειλές για την υγεία των γυναικών και επομένως υψηλή συγκέντρωση προνευροτενσίνης στο αίμα σε κατάσταση νηστείας σχετίζεται με πρόωρο θάνατο.

Όταν εντοπιστούν οι συγκεκριμένες γυναίκες μπορεί ενδεχομένως να ωφεληθούν από εντατική πρόληψη για καρδιαγγειακή νόσο και εντατική εξέταση για καρκίνο μαστού, σημειώνει ο Melander. Μελλοντικά φάρμακα που χαμηλώνουν τα επίπεδα νευροτενσίνης ή μπλοκάρουν τη δράση μπορεί να αναπτυχθούν, πρόσθεσε.

Ο Melander δήλωσε ότι οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί υψηλότερα επίπεδα προνευροτενσίνης ήταν ενδεικτικά προβλημάτων υγείας σε γυναίκες αλλά όχι σε άντρες αν και υποπτεύονται ότι πιθανόν τα οιστρογόνα παίζουν ρόλο. Δήλωσε ότι έρευνες σε μοντέλα ζώων έχουν δείξει με σαφήνεια ότι τα οιστρογόνα προκαλούν την ανάπτυξη κυττάρων που παράγουν νευροτενσίνη και οι γυναίκες έχουν υψηλότερη έκθεση στα οιστρογόνα σε σχέση με τους άντρες.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων προνευροτενσίνης και αυξημένου κινδύνου για ορισμένες νόσους και θάνατο δεν έδειξε αιτιατή σχέση.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Journal of the American Medical Association.’

 

Πηγές: ‘Journal of the American Medical Association’, iatronet.gr