Αν κοιμάστε λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ κινδυνεύετε από υπέρταση, σύμφωνα με νέες μελέτες που ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο...
Αν κοιμάστε λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ κινδυνεύετε από υπέρταση, σύμφωνα με νέες μελέτες που ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο, στο Μόναχο. Γι’ αυτά και άλλα σημαντικά νέα ευρήματα για την αρτηριακή πίεση μάς ενημερώνει ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνος της Μονάδας Υπέρτασης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Κωνσταντίνος Τσιούφης.
Αρκεί η μέτρηση της πίεσης στο ιατρείο για τη διάγνωση της υπέρτασης;
Σίγουρα όχι για τις περισσότερες περιπτώσεις. Γνωρίζουμε ότι η πίεση παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα ανάλογα με την ώρα του 24ώρου, τις περιβαλλοντικές συνθήκες, θερμοκρασίας ή θορύβου, την ψυχική διάθεση, την κατάσταση νηστείας του ατόμου κ.ά.
Πληθώρα μελετών έδειξε την υπεροχή της 24ωρης καταγραφής της πίεσης (Holter πίεσης) για την πιστοποίηση και παρακολούθηση του υπερτασικού ασθενούς καθώς προσφέρει μεγάλο αριθμό μετρήσεων και μάλιστα οι μετρήσεις αυτές γίνονται στο γνώριμο οικιακό ή επαγγελματικό περιβάλλον του ασθενούς.
Η πίεση την ημέρα ή η νυκτερινή είναι σπουδαιότερη;
Γνωρίζαμε ότι όσοι δεν μειώνουν την πίεση το βράδυ σε σχέση με την ημέρα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά επεισόδια.
Το καινούργιο εύρημα από νέες μελέτες είναι η διαπίστωση ότι μεγαλύτερη αξία φαίνεται ότι έχει η απόλυτη τιμή της νυκτερινής πίεσης. Αν ο μέσος όρος των μετρήσεων το βράδυ είναι πάνω από 12, υπάρχει διπλάσιος κίνδυνος για βλάβες στα νεφρά, τα αγγεία και την καρδιά.
Οι διακυμάνσεις της πίεσης από μέτρηση σε μέτρηση έχουν σημασία;
Φαίνεται ότι οι μεγάλες διακυμάνσεις της πίεσης κατά τη διάρκεια του 24ώρου έχουν ανεξάρτητη προγνωστική σημασία για καρδιαγγειακά επεισόδια. Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν ότι για την καλύτερη θεραπεία της υπέρτασης ο γιατρός δεν πρέπει να στοχεύει μόνο σε μείωση των επιπέδων της πίεσης αλλά στην ομαλοποίηση της μεταβλητότητάς της και στην αποκατάσταση της προστατευτικής νυκτερινής μείωσης.
Το βάρος του ασθενούς αρκεί για να σηματοδοτήσει αυξημένο κίνδυνο;
Πρόσφατη μελέτη από την Α’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε ότι η μέτρηση της περιμέτρου της μέσης είναι ευαίσθητος δείκτης κινδύνου σε υπερτασικούς ασθενείς για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου σε περίοδο παρακολούθησης 6 ετών.
Ανδρες με περίμετρο μέσης άνω των 102 cm και γυναίκες άνω των 88 cm είχαν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν καρδιακό επεισόδιο, ανεξάρτητα από την ηλικία, την παρουσία διαβήτη ή δυσλιπιδαιμίας.
Η μέτρηση λοιπόν απλώς του βάρους δεν είναι αρκετή. Είναι σημαντική η μέτρηση της περιμέτρου μέσης.
Επηρεάζει ο ύπνος την πίεση;
Ο ύπνος επιδρά σημαντικά στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς και των αρτηριών. Διάρκεια ύπνου κάτω των 6 ωρών – που είναι κανόνας για τους περισσότερους νέους στη σύγχρονη κοινωνία – έχει συσχετισθεί με αυξημένη επίπτωση υπέρτασης, τουλάχιστον σε άτομα κάτω των 60 ετών.
Ενα πλήρες ιστορικό του ασθενούς θα αποσαφηνίσει εάν οι λίγες ώρες ύπνου οφείλονται σε έλλειψη χρόνου ή σε ψυχιατρικές/ψυχοσωματικές διαταραχές, οπότε και θα εφαρμοσθεί η κατάλληλη παρέμβαση. Εντονο ροχαλητό, διακοπές στην αναπνοή και ημερήσια ανεξήγητη υπνηλία μπορεί να υποδηλώνουν αποφρακτική υπνική άπνοια.
Οι άπνοιες στον ύπνο, τεκμηριωμένες από μελέτη ύπνου σε ειδικά Εργαστήρια, συσχετίζονται με την εμφάνιση υπέρτασης και τη δυσκολία στη ρύθμισή της. Η θεραπεία με μάσκα συνεχούς θετικής πίεσης των αεραγωγών (CPAP) μπορεί να βελτιώσει τα νυκτερινά επίπεδα της πίεσης και να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης, ενώ εξαλείφει τη συχνά έντονη επιβάρυνση του καρδιαγγειακού συστήματος.
Tι δείχνουν τα νέα στοιχεία για τη θεραπεία της ανθεκτικής υπέρτασης με απονεύρωση νεφρού;
Στο συνέδριο ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης EnligHTN I, στην οποία συμμετείχαν 46 ασθενείς με ανθεκτική υπέρταση (26 ασθενείς από τρία κέντρα της Αυστραλίας και 20 ασθενείς από το κέντρο της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο) με τη χρήση ενός νέου καθετήρα κατάλυσης με τέσσερα ηλεκτρόδια.
Τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς παρατηρείται σημαντική μείωση της πίεσης (άνω των 28 mmHg) στον πρώτο μήνα, με παράλληλη προστασία της νεφρικής λειτουργίας των ασθενών. Μάλιστα, τα ευεργετικά αποτελέσματα και η ασφάλεια της μεθόδου έχουν δειχθεί σε περίοδο παρακολούθησης 24 μηνών.
Επιπλέον, η κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού (RNA), βάσει των ανακοινώσεων στο πρόσφατο συνέδριο, οδηγεί σε μείωση των αρρυθμιών, ελάττωση των επεισοδίων άπνοιας στον ύπνο, καλύτερο έλεγχο του σακχάρου σε διαβητικούς και υπερτασικούς με μεταβολικό σύνδρομο, καθώς και μεγαλύτερη ικανότητα για άσκηση.
Eως σήμερα, η απονεύρωση έχει εφαρμοσθεί στο Ιπποκράτειο σε 28 ασθενείς. Το 80% των ασθενών μείωσαν την πίεσή τους έως και 35 mmHg.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία, ygeia.tanea.gr