• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Τι αποκαλύπτει για τη σχέση η αυτοϊκανοποίηση

Είμαι γυναίκα 35 ετών και οι ερωτικές επαφές με τον σύντροφό μου είναι ελάχιστες. Μου δήλωσε ότι βλέπει καθημερινά πορνό...

Είμαι γυναίκα 35 ετών και οι ερωτικές επαφές με τον σύντροφό μου είναι ελάχιστες. Μου δήλωσε ότι βλέπει καθημερινά πορνό και ότι προτιμάει να αυτοϊκανοπείται. Νιώθω επίσης ότι η δέσμευση τού προκαλεί άγχος. Υπάρχει ελπίδα η ερωτική μας ζωή να γίνει φυσιολογική;

Η αποφυγή της σεξουαλικής πράξης εκ μέρους του συντρόφου σας, η έλλειψη επιθυμίας και η αποφυγή συναισθηματικής εγγύτητας υποδηλώνουν δυσλειτουργία στην σχέση.

Ο εθισμός στο πορνό και την αυτοϊκανοποίηση είναι το πρόβλημα. Ο εθισμός διαπιστώνεται από την στιγμή που οι κατά τα άλλα απολύτως φυσιολογικές πράξεις δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα και την ποιότητα της σχέσης σας.

Ορισμένοι άνδρες που από μικρή ηλικία έχουν έντονη σεξουαλικότητα και εκτίθενται συστηματικά σε πορνογραφικό υλικό μαθαίνουν να διεγείρονται αποκλειστικά με αυτόν τον τρόπο.

Αν υπάρχει και παράλληλο συναισθηματικό υπόστρωμα (δηλ. δυσκολίες ουσιαστικές στην επαφή με το άλλο φύλο), η μοναχική αυτή σεξουαλική συμπεριφορά εντείνεται και εδραιώνεται μέσα στον χρόνο.

Θα πρότεινα να επισκεφτεί ο σύντροφός σας ψυχοθεραπευτή για να επεξεργαστεί και τις συναισθηματικές διαστάσεις του σεξουαλικού προβλήματος. Το να προσπαθήσει να διακόψει την εξάρτηση από το πορνό και την αυτοϊκανοποίηση έχει να κάνει με το κίνητρό του να αλλάξει και την επιθυμία του να κάνει υπερβάσεις για να σας κρατήσει.

Για εσάς την ίδια, η ματαίωση που έχετε βιώσει και οι επιπτώσεις της είναι ένα ζήτημα που πρέπει να δουλέψετε με τον εαυτό σας.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr.

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend, ygeia.tanea.gr