Την ανάγκη περιστολής της σπατάλης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει τον ακρωτηριασμό του...
Την ανάγκη περιστολής της σπατάλης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει τον ακρωτηριασμό του, υπογράμμισε ο αρμόδιος υπουργός, Ανδρέας Λυκουρέντζος, αναφορικά με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για την οριστικοποίηση της δέσμης μέτρων ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν ακρωτηριάζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά o κ. Λυκουρέντζος, εξηγώντας πως «υπάρχει ανάγκη περιορισμού της σπατάλης του δημοσίου χρήματος» αλλά «όχι της στέρησης δημοσίου χρήματος για την εκπλήρωση αναγκών, οι οποίες προκύπτουν από την καθημερινή σχέση του πολίτη με το ΕΣΥ».
Ερωτηθείς εάν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων θα προκύψουν αλλαγές στον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι το χρηματοδοτικό κενό του οργανισμού προβληματίζει την τριμερή, ο υπουργός Υγείας αποσαφήνισε πως «δεν θα κοπεί τίποτα, οι παροχές θα εξακολουθήσουν να ισχύουν όπως ακριβώς περιγράφονται στον κανονισμό», συμπληρώνοντας ότι «θα γίνει αναμόρφωση τιμολογίου, με διαπραγμάτευση, με συζήτηση, χωρίς αιφνιδιασμούς και αφού εξηγήσουμε ότι η κοστολόγηση των εξετάσεων προέρχεται από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας».
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συμφώνησε με την τριμερή στα τρία κρίσιμα ζητήματα της έκδοσης νέου δελτίου φαρμάκων, της αύξησης συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες για ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, καθώς και στο διπλασιασμό της εισφοράς υγείας των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από τα 12 στα 24 ευρω το μήνα.
Παρά ταύτα, διαφορές παραμένουν στα ζητήματα αναγραφής της δραστικής ουσίας του κάθε φαρμάκου και του ΕΟΠΥΥ.
ΠΗΓΗ: skai.gr