• Αθήνα 11854 Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 38
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Άντρες: Οι πολυβιταμίνες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Μία πολυβιταμίνη την ημέρα μπορεί να ελαττώνει τον κίνδυνο που διατρέχουν οι άντρες να εκδηλώσουν καρκίνο...

Μία πολυβιταμίνη την ημέρα μπορεί να ελαττώνει τον κίνδυνο που διατρέχουν οι άντρες να εκδηλώσουν καρκίνο, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές.

Το συμπέρασμά τους προέρχεται από μελέτη με σχεδόν 15.000 άνδρες, ηλικίας άνω των 50 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν επί περισσότερο από μία δεκαετία.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA), δείχνουν πως υπήρξε μικρή μείωση στα κρούσματα καρκίνου μεταξύ των ανδρών που έπαιρναν καθημερινά μία πολυβιταμίνη.

Η λήψη ορισμένων βιταμινών συνιστάται συχνά σε πληθυσμιακές ομάδες με ειδικά χαρακτηριστικά – στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, λ.χ., συνιστάται να παίρνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D.

Ωστόσο, τα οφέλη από τη λήψη βιταμινών και πολυβιταμινών για προληπτικούς λόγους από καθ’ όλα υγιείς ανθρώπους αποτελούν ακόμα αμφισβητούμενο θέμα, καθώς οι έως τώρα μελέτες είχαν αντικρουόμενα ευρήματα.

Γι’ αυτό και στις Διατροφικές Οδηγίες που εξέδωσαν το 2006 και το 2010 τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ, επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία για να γίνουν συστάσεις υπέρ ή κατά της λήψης βιταμινών για την πρόληψη της καρδιοπάθειας, του καρκίνου και άλλων χρονίων νοσημάτων.

Επιστήμονες από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στη Βοστώνη, αποφάσισαν να διερευνήσουν αναλυτικότερα το θέμα.

Οι εθελοντές τους προέρχονται από την επονομαζόμενη Physicians’ Health Study II, η οποία διεξάγεται στο Χάρβαρντ από το 1997. Σχεδόν 15.000 άνδρες γιατροί έπαιρναν καθημερινά ένα χάπι που περιείχε 31 βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ή μία ανενεργό ουσία.

Ούτε οι εθελοντές ούτε οι ερευνητές ήξεραν ποιος άντρας έπαιρνε τι, πριν ολοκληρωθεί η μελέτη.

Στη διάρκειά της εκδήλωσαν καρκίνο 1.379 άνδρες απ’ όσους έπαιρναν την ανενεργό ουσία και 1.290 απ’ όσους έπαιρναν την πολυβιταμίνη.

Η διαφορά αυτή, αναγόμενη ανά έτος μελέτης, αντιστοιχεί σε ετήσια μείωση κατά 8% των κρουσμάτων καρκίνου στην ομάδα της πολυβιταμίνης.

Ωστόσο, η μείωση αυτή δεν αφορά τον συχνότερο ανδρικό καρκίνο, αυτόν του προστάτη, αλλά άλλες μορφές.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν γνωρίζουν εάν ανάλογο όφελος ισχύει για τις γυναίκες ή νεώτερους άντρες.

Ωστόσο, πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να ληφθούν υπ’ όψιν ως ένας τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου στους μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες.

 

 

Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr