• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Τα χτυπήματα στον καβάλο μόνο για γέλια δεν είναι

Στις ταινίες και στις τηλεοπτικές σειρές αντιμετωπίζονται ως κάτι κωμικό, αλλά τα χτυπήματα στον καβάλο μόνον αστεία δεν είναι – ούτε και σπάνια...

Στις ταινίες και στις τηλεοπτικές σειρές αντιμετωπίζονται ως κάτι κωμικό, αλλά τα χτυπήματα στον καβάλο μόνον αστεία δεν είναι – ούτε και σπάνια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως αποκαλύπτει, ο ένας στους 200 ανθρώπους που διακομίζονται τραυματισμένοι στα νοσοκομεία είναι χτυπημένοι στα γεννητικά όργανα. Οι δύο στους τρεις είναι άνδρες και το περίπου 40% έχουν ηλικία 18 έως 28 ετών.

Ποδήλατα, ατυχήματα κατά την ατομική περιποίηση και ατυχώς τοποθετημένα έπιπλα είναι μερικές από τις συνηθέστερες αιτίες αυτών των τραυματισμών, η σκέψη και μόνο των οποίων αρκεί για να φέρει δάκρυα στα μάτια.

Το χειρότερο είναι πως αυτοί οι τραυματισμοί μπορεί να δημιουργήσουν σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, καθώς και διαταραχές της γονιμότητας, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν την εθνική βάση δεδομένων των ΗΠΑ για τις διακομιδές στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων για να δουν πόσο συχνοί είναι οι τραυματισμοί στα γεννητικά όργανα από απλές, καθημερινές αιτίες.

Τα στοιχεία για τους τραυματισμούς ανδρών και γυναικών ηλικίας 18 ετών και άνω αποκάλυψαν ότι από το 2002 έως και το 2010 142.143 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία χτυπημένοι στα γεννητικά όργανα - με τον ετήσιο μέσο όρο να είναι 15.794 περιστατικά και να μην αλλάζει ιδιαίτερα με το πέρασμα του χρόνου.

«Για να καταλάβουμε καλύτερα για τι μιλάμε, ο ετήσιος αριθμός αυτών των τραυματισμών είναι σχεδόν διπλάσιος από τους τραυματισμούς στα δόντια και περίπου ο ίδιος με τα ηλεκτρικά και χημικά εγκαύματα», είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπέντζαμιν Μπρέιερ, επίκουρος καθηγητής Ουρολογίας στο πανεπιστήμιο.

Όπως γράφουν ο δρ Μπρέιερ και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «The Journal of Urology», οι τραυματισμοί των γεννητικών οργάνων είχαν έως τώρα διερευνηθεί στο πλαίσιο σοβαρών ατυχημάτων, όπως τα τροχαία. Εκείνοι, όμως, ήθελαν να δουν τι συμβαίνει στην καθημερινή ζωή.

Σε όλο το ηλικιακό φάσμα, τα ατυχήματα εν ώρα αθλήσεως ήταν η πιο συχνή αιτία των τραυματισμών στα γεννητικά όργανα – με την ποδηλασία, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το ράγκμπι και το μπέιζμπολ να είναι τα αθλήματα υψηλότερου κινδύνου.

Άλλα ατυχήματα οφείλονταν στα ρούχα, στο ξύρισμα και σε προϊόντα μπάνιου. Πολλοί άντρες, λ.χ., τραυματίζονταν από τα φερμουάρ των παντελονιών τους, ενώ άντρες και γυναίκες κόβονταν την ώρα που ξύριζαν την ευαίσθητη περιοχή τους.

«Εξεπλάγην όταν είδα πόσοι τραυματισμοί προκαλούνται από τα ποδήλατα, την προσωπική περιποίηση και την ώρα του μπάνιου», πρόσθεσε ο δρ Μπρέιερ. «Ήταν τελείως απρόσμενο αυτό το εύρημα».

Η ανάλυση έδειξε ακόμη πως παρότι οι ηλικιωμένοι αποτελούσαν τη μειονότητα των τραυματιών (μόλις το 8% είχαν ηλικία άνω των 65 ετών), είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να έχουν τραυματισθεί στη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το ντους.

Το επόμενο βήμα, κατά τον δρα Μπρέιερ, είναι να αναλυθούν περισσότερες πληροφορίες για τις συνέπειες των τραυματισμών στους ασθενείς και τις συνθήκες των τραυματισμών, ούτως ώστε να εκδοθούν και συστάσεις προστασίας. Έως τότε, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι ένα: να προσέχουμε.

 

 

Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr