• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Πρωτοποριακή μέθοδος κατά του καρκίνου του ήπατος

Μία νέα χειρουργική μέθοδος, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό όπλο κατά του καρκίνου του ήπατος, εφαρμόστηκε πρόσφατα...

Μία νέα χειρουργική μέθοδος, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό όπλο κατά του καρκίνου του ήπατος, εφαρμόστηκε πρόσφατα και στο γειτονικό Ισραήλ από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ. Η μέθοδος συνίσταται στην απευθείας διοχέτευση υψηλής τάσης ηλεκτρισμού στον όγκο.

Ο πρώτος ασθενής στο Ισραήλ, στον οποίο εφαρμόστηκε η μέθοδος, είναι ο 55χρονος L. S από την πόλη Σίτρια. Ο ασθενής είχε διαγνωστεί πριν ένα χρόνο με καρκίνο στο ήπαρ. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι ο όγκος είχε επικολληθεί σε αιμοφόρα αγγεία και η αφαίρεσή του ήταν πολύ δύσκολη, έτσι οι επιλογές θεραπείας ήταν πολύ περιορισμένες. Για αυτό τον λόγο οι γιατροί του Hadassah αποφάσισαν να εφαρμόσουν τη νέα μέθοδο, γνωστή ως 'μη αναστρέψιμος ηλεκτρομετασχηματισμός' (irreversible electroporation). Η εφαρμογή της μεθόδου διαρκεί μόνο μερικά λεπτά, κατά τα οποία ο ασθενής βρίσκεται σε ολική νάρκωση. Μέχρι σήμερα η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε σε 200 περίπου ασθενείς παγκοσμίως.

'Η μέθοδος δεν παράγει στο σώμα υπερβολική ζέστη ή κρύο, και έτσι μπορεί να εφαρμοστεί κοντά σε αιμοφόρα αγγεία και ζωτικά όργανα, χωρίς να προκαλέσει βλάβη', είπε ο Δρ Mohamed Faroja, χειρουργός του Hadassah, ο οποίος εκπαιδεύτηκε στη νέα μέθοδο σε νοσοκομείο της Βρετανίας. Η εγχείρηση στο Ισραήλ, η οποία έγινε με τη βοήθεια του καθηγητή Nahum Goldberg και του Δρα Liat Applebaum, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

'Από την επομένη της εγχείρησης γνωρίζαμε ότι ήταν επιτυχής. Νιώθω καλά και έχω επιστρέψει και στη δουλειά', είπε ο S. 'Μετά την εγχείρηση, ο εκτελεστικός διευθυντής του Hadassah, καθηγητής Ehud Kokia, με επισκέφτηκε και τον ευχαρίστησα που μου έσωσαν τη ζωή!'

 

ΠΗΓΗ:iatronet.gr