Αν έχετε κακή φυσική κατάσταση και υψηλή χοληστερίνη, μην βασίζεστε μόνο στα φάρμακα για να προστατεύσετε την καρδιά σας: βάλτε στη ζωή σας και απλές δραστηριότητες, όπως η κηπουρική...
Αν έχετε κακή φυσική κατάσταση και υψηλή χοληστερίνη, μην βασίζεστε μόνο στα φάρμακα για να προστατεύσετε την καρδιά σας: βάλτε στη ζωή σας και απλές δραστηριότητες, όπως η κηπουρική ή έστω λίγο περπάτημα, συνιστούν επιστήμονες από την Ουάσινγκτον.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 10.043 εθελοντές ηλικίας άνω των 50 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή, ήπια φυσική δραστηριότητα είναι εξίσου αποτελεσματική με τις στατίνες για την καταπολέμηση της χοληστερόλης.
Εντούτοις, την μεγαλύτερη προστασία παρέχει ο συνδυασμός των δύο, λένε.
Οι στατίνες είναι τα φάρμακα που χορηγούνται για να τεθούν υπό έλεγχο τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να χορηγούνται σε όλους όσους υπερβαίνουν τα 50 τους χρόνια, διότι όλοι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα τους.
Ωστόσο, η δεκαετής νέα μελέτη έδειξε πως όσοι είναι εξαιρετικά γυμνασμένοι έχουν 60-70% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά αίτια σε σύγκριση με όσους διάγουν καθιστική ζωή αλλά παίρνουν στατίνες.
«Η φυσική κατάσταση που χρειάζεται κάποιος ο οποίος διάγει καθιστική ζωή, για να αποκομίσει την ίδια ή μεγαλύτερη προστασία από αυτήν που του παρέχουν οι στατίνες, είναι μετρίας εντάσεως και εφικτή για τους περισσότερους μεσήλικες και ηλικιωμένους ανθρώπους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πήτερ Κόκκινος, καθηγητής Καρδιολογίας στις ιατρικές σχολές των πανεπιστημίων της Τζώρτζταουν και Τζωρτζ Ουάσινγκτον, στην Ουάσινγκτον.
«Το περπάτημα, η κηπουρική και μέτριες ασκήσεις στο γυμναστήριο είναι ό,τι χρειάζονται», πρόσθεσε.
Ο δρ Κόκκινος και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν το ιατρικό ιστορικό 9.700 ανδρών και 343 γυναικών από τα νοσοκομεία Veterans Affairs της Ουάσινγκτον και του Πάλο Άλτο στην Καλιφόρνια.
Όλοι είχαν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή άλλων λιπιδίων (λ.χ. τριγλυκεριδίων) στο αίμα τους και εξετάσθηκαν για να καθορισθεί εάν η φυσική τους κατάσταση ήταν υψηλή, καλή, μέτρια ή ελάχιστη.
Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί μία δεκαετία, διαπιστώνοντας ότι η θνησιμότητα ήταν χαμηλότερη μεταξύ όσων έπαιρναν στατίνες και ταυτοχρόνως είχαν υψηλή φυσική κατάσταση.
Και δίχως τις στατίνες, όμως, όσο καλύτερη φυσική κατάσταση είχε κάποιος, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος θανάτου – με το μέγιστο όφελος (μείωση του κινδύνου κατά 60-70%) να παρατηρείται σε όσους γυμνάζονταν περισσότερο απ’ όλους.
Οι παρατηρούμενες διαφορές στις θνησιμότητες δεν μπορούσαν να εξηγηθούν από την ηλικία, το φύλο, τον δείκτη μάζας σώματος, το ιατρικό ιστορικό, τη λήψη φαρμάκων και τους άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».
«Η θεραπεία με στατίνες είναι σημαντική, αλλά η καλύτερη φυσική κατάσταση βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση και αποτελεί πολύτιμη προσθήκη στην φαρμακευτική αγωγή ή άριστη εναλλακτική λύση για όσους είναι αδύνατον για τον οποιονδήποτε λόγο να πάρουν στατίνες», κατέληξε ο δρ Κόκκινος.
Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα στο «Lancet», οι δρες Πέδρο Χαλάλ από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Pelotas της Βραζιλίας και Ι-Μιν Λι από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, επισημαίνουν ότι η συστηματική φυσική δραστηριότητα θα έπρεπε να συνταγογραφείται στους ασθενείς «σαν να ήταν φάρμακο».
Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr