• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Αλγόριθμος υπολογίζει τις πιθανότητες παχυσαρκίας του μωρού

Οι πιθανότητες ενός μωρού να γίνει παχύσαρκο κατά την παιδική ηλικία μπορούν να υπολογιστούν με βάση έναν απλό αλγόριθμο...

Οι πιθανότητες ενός μωρού να γίνει παχύσαρκο κατά την παιδική ηλικία μπορούν να υπολογιστούν με βάση έναν απλό αλγόριθμο, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Ο αλγόριθμος συνδυάζει διάφορους γνωστούς παράγοντες για να υπολογίσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Οι παράγοντες αυτοί είναι το σωματικό βάρος των γονέων σε συνάρτηση με το ύψος τους (ο Δείκτης Μάζας Σώματος, δηλαδή), το βάρος του μωρού κατά την γέννηση, το αν η μητέρα κάπνιζε κατά την εγκυμοσύνη και το είδος της εργασίας που κάνει (οικοκυρά, χειρωνακτική εργασία, καθιστική εργασία κ.τ.λ.).

Οι επιστήμονες που επινόησαν τον αλγόριθμο και τον παρουσιάζουν στην επιθεώρηση «PLoS One», ελπίζουν πως θα συμβάλλει στον έγκαιρο εντοπισμό των βρεφών που κινδυνεύουν, ούτως ώστε οι γονείς τους να λάβουν νωρίς μέτρα.

Η παιδική παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιοπάθειας και του τύπου 2 διαβήτη.

Τον αλγόριθμο επινόησαν επιστήμονες από το ImperialCollegeτου Λονδίνου, οι οποίοι εξέτασαν στοιχεία από 4.032 παιδιά γεννημένα στην Φινλανδία το 1986, καθώς και 1.053 παιδιά από την Ιταλία και 1.032 από τις ΗΠΑ.

Το συμπέρασμά τους ήταν πως οι απλοί δείκτες που συμπεριέλαβαν στον αλγόριθμό είναι αρκετοί για να υπολογισθεί με μεγάλη ακρίβεια ο κίνδυνος παχυσαρκίας.

Έως πρότινος, οι ειδικοί πίστευαν ότι οι γενετικοί παράγοντες ήταν αυτοί που παρέχουν τις ισχυρότερες ενδείξεις παχυσαρκίας, αλλά τελικά διαπιστώθηκε πως μόνο το ένα στα 10 κρούσματα παχυσαρκίας είναι επακόλουθο μιας γενετικής μεταλλαγής η οποία επηρεάζει την όρεξη.

Είναι η πρώτη φορά που οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία συνδυάζονται σε έναν αλγόριθμο για να υπολογισθούν οι πιθανότητες της νόσου (σ.σ. ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει εδώ και χρόνια την παχυσαρκία στις ασθένειες).

«Η εξίσωσή μας βασίζεται σε στοιχεία που οποιοσδήποτε μπορεί να συγκεντρώσει αμέσως μετά τη γέννηση ενός μωρού», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Φίλιπ Φρόγκελ, επικεφαλής της Σχολής Γενομικής Ιατρικής του Imperial, ο οποίος το 1992 εντόπισε το γονίδιο του τύπου 2 διαβήτη.

«Όπως διαπιστώσαμε, μπορεί να προβλέψει την παιδική παχυσαρκία με ποσοστό ακριβείας 80%. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι αν ένα παιδί γίνει παχύσαρκο, δύσκολα θα καταφέρει να αδυνατίσει», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ:ygeia.tanea.gr