Τα ελληνικά νοσοκομεία είναι σε τέτοια κατάσταση που το προσωπικό δεν έχει τα βασικά προστατευτικά μέσα όπως τη χρήση γαντιών και ρομπών, γεγονός που απειλεί να οδηγήσει σε αύξηση των ανθεκτικών λοιμώξεων...
Τα ελληνικά νοσοκομεία είναι σε τέτοια κατάσταση που το προσωπικό δεν έχει τα βασικά προστατευτικά μέσα όπως τη χρήση γαντιών και ρομπών, γεγονός που απειλεί να οδηγήσει σε αύξηση των ανθεκτικών λοιμώξεων, αναφέρει το Reuters, βασιζόμενο στις εντυπώσεις που αποκόμισε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κατά τη διήμερη παραμονή του στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα έχει ήδη ένα από τα χειρότερα προβλήματα στην Ευρώπη με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, συνεχίζεται το δημοσίευμα και ειδικοί ανησυχούν ότι επιδεινώνεται από την οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει αρνητικά τον αριθμό του προσωπικού και το επίπεδο περίθαλψης.
Με λιγότερους γιατρούς και νοσηλεύτριες να φροντίζουν περισσότερους ασθενείς και τα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προμήθεια υλικού, υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για τη βασική υγιεινή, δήλωσε Marc Sprenger, διευθυντής του ECDC.
Ο Sprenger, μετά τη διήμερη παραμονή του στην Αθήνα και την επίσκεψη σε νοσοκομεία και δομές υγείας, δήλωσε ότι είδε μέρη όπου η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει ακόμα και τα βασικά, όπως γάντια, ρόμπες και αντισηπτικά μαντήλια. Πρόσθεσε ότι ήδη γνώριζε ότι η χώρα είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση όσον αφορά τις ανθεκτικές στην αντιβίωση λοιμώξεις και μετά την επίσκεψη σε νοσοκομεία έχει πεισθεί ότι είμαστε ένα βήμα πριν χαθεί η μάχη.
Ο Sprenger δήλωσε ότι η κατάσταση σημαίνει ότι ασθενείς με σοβαρές λοιμώδεις νόσους όπως η φυματίωση μπορεί ενδεχομένως να μη λάβουν την αγωγή που χρειάζονται, αυξάνοντας τον κίνδυνο οι ανθεκτικές μορφές να σφίξουν τον κλοιό στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα, συνεχίζει το δημοσίευμα, δαπανά 11 δισ. ευρώ τον χρόνο στο σύστημα υγείας, λίγο πάνω από το 5% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι το σύστημα έχει χρέος περίπου 2 δισ. ευρώ και πρέπει να μειωθούν δραστικά οι δαπάνες.
Οι εξαντλημένοι γιατροί στα 133 νοσοκομεία της χώρας, συνεχίζει το δημοσίευμα, υπογραμμίζουν την έλλειψη προσωπικού, καθώς και βασικού υλικού, όπως απορροφητικό βαμβάκι, καθετήρες, γάντια και χαρτί που καλύπτει τα κρεβάτια των εξεταστηρίων.
ΠΗΓΗ:iatronet.gr