• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Χημικό γυναικείο προφυλακτικό προστατεύει από το AIDS

Η προστασία από ανεπιθύμητη κύηση, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και από τον ιό HIV, που ευθύνεται για την εκδήλωση του AIDS, γίνεται γυναικεία υπόθεση...

Η προστασία από ανεπιθύμητη κύηση, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και από τον ιό HIV, που ευθύνεται για την εκδήλωση του AIDS, γίνεται γυναικεία υπόθεση. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον δημιούργησαν γυναικείο προφυλακτικό το οποίο όμως είναι πολύ πιο διακριτικό από το αντίστοιχο το οποίο υπάρχει, που έτσι κι αλλιώς δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο.

Αμερικανοί ερευνητές επιστρατεύοντας την ηλεκτροστατική δημιούργησαν το κατασκευασμένο από μικροΐνες προφυλακτικό, το οποίο διαλύεται μέσα στο σώμα και τα χημικά με τα οποία είναι εμποτισμένο προσφέρουν προστατευτική δράση. Οι ίνες, που μοιάζουν πολύ μ’ εκείνες υφάσματος, είναι στην ουσία «φορείς» φαρμάκων. Κάθε προφυλακτικό είναι «προγραμματισμένο» να διαλυθεί σε διάστημα από λίγα λεπτά ως μερικές ημέρες μετά τη χρήση του. Ετσι τα φάρμακα απελευθερώνονται προσφέροντας προστασία από τον HIV, από άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και από ενδεχόμενη εγκυμοσύνη. Στα πρώτα λεπτά διάλυσης απελευθερώνονται τα φάρμακα που προστατεύουν από μολύνσεις (τόσο από HIV όσο κι από άλλα νοσήματα). Ακολουθεί σταδιακή διάλυση και απελευθέρωση φαρμάκων που έχουν αντισυλληπτική δράση παρόμοια με αυτή του χαπιού. Ετσι η γυναίκα θα έχει τον έλεγχο των όσων συμβαίνουν στο σώμα της.

Η Κιμ Γούντροου, επίκουρη καθηγήτρια Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον που είναι επικεφαλής της έρευνας, δηλώνει: «Το όνειρό μας είναι να δημιουργήσουμε ένα προϊόν το οποίο οι γυναίκες θα χρησιμοποιήσουν για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μόλυνση από τον ιό HIV, αλλά και από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Εχουμε τα φάρμακα για να το καταφέρουμε. Στην πραγματικότητα, εκείνο που χρειαζόμαστε είναι να διατίθενται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά και οι γυναίκες να επιδιώκουν να τα χρησιμοποιούν». Ο Κάμερον Μπολ, εκ των συνεργατών στην ομάδα, λέει από την πλευρά του για το επαναστατικό αυτό προφυλακτικό ότι οι μικροΐνες του θα έχουν την ιδιαιτερότητα να διαλύονται σταδιακά και με τέτοιο τρόπο ώστε τα φάρμακα που περιέχει να δρουν την κατάλληλη στιγμή και με τον σωστό τρόπο.

 

ΠΗΓΗ:Espressonews.gr, madata.gr