• Αθήνα 11854 Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 38
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Όλο και νεότερες ηλικίες πλήττει ο καρκίνος του μαστού

Όλο και νεότερες ηλικίες πλήττει ο καρκίνος του μαστού αρχίζοντας να αποκτά την έννοια της επιδημίας. Ενώ οι συνήθεις ηλικίες εκδήλωσής του ήταν άνω των 55 ετών...

Όλο και νεότερες ηλικίες πλήττει ο καρκίνος του μαστού αρχίζοντας να αποκτά την έννοια της επιδημίας. Ενώ οι συνήθεις ηλικίες εκδήλωσής του ήταν άνω των 55 ετών,πλέον παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 20-40 ετών, επισημαίνει ο παθολόγος - ογκολόγος, Γιάννης Μπουκοβίνας, με αφορμή ημερίδα με θέμα την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα, στις 6.00 μμ στο Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας (Γρηγορίου Λαμπράκη με Κλεάνθους 57).

«Οι επιπτώσεις του καρκίνου του μαστού αυξάνονται παρότι δεν άλλαξε το γονιδιακό προφίλ. Άλλαξε όμως o τρόπος ζωής. Τέσσερις χιλιάδες χημικές ουσίες μπαίνουν στο σώμα μας καθημερινά και συμβάλουν στην επίπτωση του καρκίνου.

Έχει παρατηρηθεί ότι γυναίκες από τη νοτιοανατολική Ασία, που είχαν ένα συγκεκριμένο πρότυπο διατροφής και χαμηλές επιπτώσεις, όταν μετανάστευσαν σε χώρες της Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης , μια γενιά αργότερα, είχαν τις ίδιες επιπτώσεις καρκίνου με αυτές των γυναικών των χωρών αυτών. Αυτό οφείλεται στο στρες, στη διατροφή, στη έλλειψη άσκησης , στην παχυσαρκία στην κατανάλωση οινοπνεύματος και καπνού» εξηγεί ο κ Μπουκοβίνας.

Για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού θα πρέπει να γίνεται ψηλάφηση , κλινική εξέταση , μαστογραφία και υπερηχογράφημα. Η μαστογραφία συνιστάται να γίνεται μία φορά κάθε δύο χρόνια στις ηλικίες 40-50 ετών και μία φορά το χρόνο μετά τα 50. Σε ορισμένες περιπτώσεις γυναικών, όπως εκείνες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή κρούσματος οποιουδήποτε καρκίνου σε δύο γενιές, σε γυναίκες που σε νεαρή ηλικία είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία για άλλο καρκίνο , πχ για λέμφωμα Hodgkin, ή είναι θετικές στο γονίδιο BRCA 1,2 , συνιστάται μαστογραφία πριν την ηλικία των 40.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αποψινή ημερίδα είσοδος είναι ελεύθερη και στο τέλος της θα διανεμηθούν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, προσφορά εταιρειών υγείας.

ΠΗΓΗ:protothema.gr