Ένα μινι εγκεφαλικό επεισόδιο, επίσης γνωστό ως ‘σιωπηλό επεισόδιο’ μπορεί να προκαλέσει νόσο του Πάρκινσον και αυτό εξηγεί γιατί άνθρωποι που φαίνονται υγιείς μπορεί να εμφανίσουν τη νόσο...
Ένα μινι εγκεφαλικό επεισόδιο, επίσης γνωστό ως ‘σιωπηλό επεισόδιο’ μπορεί να προκαλέσει νόσο του Πάρκινσον και αυτό εξηγεί γιατί άνθρωποι που φαίνονται υγιείς μπορεί να εμφανίσουν τη νόσο.
Ερευνητές από το University of Manchester, εξηγούν στο περιοδικό ‘Brain Behavior and Immunity’ ότι το σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο έχει συνδεθεί με τη νόσο του Πάρκινσον. Ωστόσο σημαντικός αριθμός ανθρώπων εμφανίζουν τρόμο και άλλα συμπτώματα που συνδέονται με τη νόσο για μη εμφανή αίτια. Τα συμπτώματα προκύπτουν ξαφνικά.
Αρκετές καταστάσεις, νόσοι και παθήσεις έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο για νόσο του Πάρκινσον, από έκθεση σε δονήσεις έως τη σοβαρή γρίπη. Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι επιστήμονες συνδέουν τη νόσο Πάρκινσον με το ‘σιωπηλό εγκεφαλικό επεισόδιο.’
Ένα ‘σιωπηλό εγκεφαλικό επεισόδιο’ μπορεί να συμβεί χωρίς να το γνωρίζει ο πάσχων. Ένα μινι εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν ένα αγγείο στον εγκέφαλο μπλοκάρεται για σύντομη περίοδο.
Αν και τα ‘σιωπηλά εγκεφαλικά επεισόδια’ μπορεί να μην είναι εμφανή μπορούν να έχουν επίδραση διαρκείας. Μπορεί να πεθάνουν οι ντοπαμινεργικοί νευρώνες στη μέλαινα ουσία, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στο συντονισμό των κινήσεων.
Ο ερευνητής Dr. Emmanuel Pinteaux, δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε γιατί οι ντοπαμινεργικοί νευρώνες αρχίζουν να πεθαίνουν στον εγκέφαλο και επομένως γιατί εμφανίζεται η νόσος του Πάρκινσον.
Υπάρχουν εξηγήσεις ότι το οξειδωτικό στρες και η γήρανση είναι υπεύθυνα. Αυτό που ήθελαν να κάνει στην έρευνα ήταν να εξετάσει τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μακριά από την περιοχή του εγκεφαλικού επεισοδίου που να μπορούσε να προκαλέσει βλάβη που θα οδηγούσε στη νόσο Πάρκινσον.
Ο Dr. Pinteaux προκάλεσε ελαφρύ εγκεφαλικό σε ποντικούς στο εργαστήριο. Στη συνέχεια εντόπισε τη φλεγμονή και τη βλάβη σε περιοχή του εγκεφάλου, το ραβδωτό σώμα.
Ωστόσο παρατήρησε ότι και άλλη περιοχή του εγκεφάλου, η μέλαινα ουσία παρουσίασε βλάβη. Υπήρξε γρήγορη απώλεια της ουσίας P, χημική ουσία που η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου χρειάζεται για να λειτουργήσει κατάλληλα. Υπήρξε επίσης φλεγμονή στη μέλαινα ουσία.
Νευροεκφύλιση επίσης εντοπίστηκε στη μέλαινα ουσία 6 ημέρες μετά το ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο-είχαν καταστραφεί οι ντοπαμινεργικοί νευρώνες.
Ο Dr Pinteaux, δήλωσε ότι είναι γνωστό πως η φλεγμονή μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι πολύ βλαπτική για τον εγκέφαλο. Ωστόσο αυτό που δεν κατανοούσαν πλήρως οι επιστήμονες είναι η επίδραση στις περιοχές του εγκέφαλου που βρίσκονται μακριά από τον τόπο του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η ανακάλυψη από την παρούσα έρευνα ότι ένα ‘σιωπηλό εγκεφαλικό επεισόδιο ‘μπορεί να οδηγήσει σε νόσο του Πάρκινσον δείχνει ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να εξασφαλίσουμε ότι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν πρόσβαση σε αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν δυνητικά είτε να καθυστερήσουν είτε να σταματήσουν την έναρξη της νόσου Πάρκινσον.
Τα ευρήματα επίσης δείχνουν τη σημασία της διατήρησης υγιεινού τρόπου ζωής. Υπάρχουν ήδη οδηγίες σχετικά με την άσκηση και την υγιεινή διατροφή για να βοηθηθεί η μείωση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και η έρευνα υποδεικνύει ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να εφαρμοστεί και στη νόσο Πάρκινσον.
Ο Dr. Pinteaux επιθυμεί νέες δοκιμές σε ασθενείς με σιωπηλό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Πηγές: ‘Brain Behavior and Immunity’, iatronet.gr