• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Αγνοούνται συχνά οι θερμίδες του αλκοόλ

Άνθρωποι που προσέχουν το βάρος τους θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο στην ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνουν, καθώς είναι δεύτερο μετά τα λιπαρά όσον αφορά το περιεχόμενο σε θερμίδες...

Άνθρωποι που προσέχουν το βάρος τους θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο στην ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνουν, καθώς είναι δεύτερο μετά τα λιπαρά όσον αφορά το περιεχόμενο σε θερμίδες, δήλωσαν ειδικοί.

Σύμφωνα με το World Cancer Research Fund, το αλκοόλ αποτελεί σχεδόν το 10% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων στους πότες.

Η κατανάλωση ενός μεγάλου ποτηριού κρασί θα σας στοιχίσει το ίδιο με 178 θερμίδες, όσο η κατανάλωση 2 χωνευτικών μπισκότων με σοκολάτα. Θα χρειαστεί περισσότερο από μισή ώρα ζωηρό περπάτημα για να καούν.

Ωστόσο, αντίθετα με την τροφή, τα αλκοολούχα ποτά έχουν πολύ μικρή ή καθόλου θρεπτική αξία.

Οι άδειες θερμίδες στα ποτά συχνά ξεχνιούνται ή αγνοούνται από όσους κάνουν δίαιτα, δήλωσε το WCRF.

Η Kate Mendoza, του WCRF, δήλωσε ότι πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν από θερμίδες που περιέχονται στα ποτά και δεν τις περιλαμβάνουν όταν μετρούν την καθημερινή κατανάλωση.

Με περιεχόμενο 7kcal/g, το αλκοόλ είναι μόνο ελαφρώς λιγότερο θερμιδογόνο σε σχέση με τα λιπαρά που περιέχουν 9kcal/g.

Οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες περιέχουν 4kcal/g και ίνες 2kcal/g.

Οι άντρες χρειάζονται περίπου 2.500 θερμίδες την ημέρα και οι γυναίκες περίπου 2.000.

Η Ms Mendoza δήλωσε ότι η μείωση της κατανάλωσης ποτού μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην απώλεια βάρους ή στη διατήρηση υγιούς βάρους. Πρόσθεσε ότι μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Το αλκοόλ έχει συνδεθεί με καρκίνο του μαστού, του εντέρου, του στόματος και του ήπατος.

Αν δεν θέλετε να το αποφύγετε εντελώς, υπάρχουν τρόποι που σας βοηθούν να το μειώσετε, όπως επιλογή ποτηριού μικρότερου μεγέθους, διάλυση αλκοόλ με αναψυκτικό ή νερό, αναψυκτικό με χαμηλές θερμίδες, εναλλαγή μεταξύ αλκοολούχου και μη αλκοολούχου ποτού και αποχή από το αλκοόλ ορισμένες νύχτες της εβδομάδας.

Ένα ποτήρι κρασί 175ml περιέχει περίπου 2 μονάδες και ένα μεγάλο 250ml περιέχει περίπου 3. Αν καταναλώσετε πολύ αλκοόλ μια ημέρα, θα πρέπει να το αποφύγετε για τουλάχιστον 48 ώρες, συμβουλεύουν ειδικοί.

Πηγές: World Cancer Research Fund, iatronet.gr