• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Έρευνα: Χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας αντιμετωπίζουν οι υπέρβαροι

Μια συνήθης απόφαση που λαμβάνουμε για τη νέα χρονιά είναι να βρεθούμε σε φόρμα και να χάσουμε λίγα κιλά. Ωστόσο νέα επισκόπηση ερευνών υποδεικνύει ότι άνθρωποι με λίγα επιπλέον κιλά τείνουν να ζουν περισσότερο...

Μια συνήθης απόφαση που λαμβάνουμε για τη νέα χρονιά είναι να βρεθούμε σε φόρμα και να χάσουμε λίγα κιλά. Ωστόσο νέα επισκόπηση ερευνών υποδεικνύει ότι άνθρωποι με λίγα επιπλέον κιλά τείνουν να ζουν περισσότερο σε σχέση με τους πιο αδύνατους.

Η επισκόπηση, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘The Journal of the American Medical Association’, εξέτασε δεκάδες ερευνών σχετικά με το Δείκτη Μάζας Σώματος και τον κίνδυνο θνησιμότητας και ανακάλυψε ότι άνθρωποι που κατηγοριοποιούνται ως παχύσαρκοι αντιμετωπίζουν συνολικά 18% αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν άνθρωποι φυσιολογικού βάρους.

Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι άνθρωποι που κατηγοριοποιήθηκαν ως υπέρβαροι είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με ανθρώπους φυσιολογικού βάρους.

Η ερευνήτρια Dr. Katherine Flegal, από το U.S. National Centre for Health Statistics, δήλωσε ότι ορισμένες φορές αυτό δημιουργεί έκπληξη αλλά οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να εκπλήσσονται τόσο πολύ, επειδή στις κατηγορίες των 97 παραπάνω ερευνών το 80% από αυτές έδειξε ότι υπήρχε χαμηλότερη θνησιμότητα στους υπέρβαρους σε σχέση με ανθρώπους φυσιολογικού βάρους. Ανακάλυψε ότι ο σχετικός κίνδυνος θνησιμότητας είναι 6% χαμηλότερος για τους υπέρβαρους και 5% χαμηλότερος για τους παχύσαρκους σε σύγκριση με τον κίνδυνο θνησιμότητας ανθρώπων φυσιολογικού βάρους.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί συμβαίνει αυτό αλλά υποδεικνύον ότι μικρή ποσότητα λίπους μπορεί ενδεχομένως να παράσχει την απαιτούμενη ενέργεια κατά τη διάρκεια οξείας νόσου ή να υπάρχει όφελος σε τραυματισμό.

Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι άλλη πιθανή εξήγηση είναι πως οι πιο βαρείς ασθενείς μπορεί να αναζητήσουν ιατρικές συμβουλές ή αγωγή για νέες καταστάσεις νωρίτερα σε σχέση με πιο αδύνατους ανθρώπους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι εξαιρετικά παχύσαρκοι αντιμετώπιζαν 29% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος Dr. Heather Orpana, του University of Ottawa και του Public Health Agency of Canada r, και ερευνητές του U.S. Centers for Disease Control and Prevention και του National Cancer Institute.

Η μετα- ανάλυση 97 ερευνών έδωσε στους ερευνητές συνδυασμένα στοιχεία σχεδόν 3 εκατ. ανθρώπων και κάλυψε περισσότερους από 270.000 θανάτους.

 

Πηγές: ‘The Journal of the American Medical Association’, iatronet.gr