• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Τα έμβρυα ακούν και μαθαίνουν

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι το έμβρυο όχι μόνο ακούει τη μητέρα του αλλά μπορεί ενδεχομένως και να την καταλάβει, ενώ ήδη μαθαίνει τη γλώσσα από αυτήν...

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι το έμβρυο όχι μόνο ακούει τη μητέρα του αλλά μπορεί ενδεχομένως και να την καταλάβει, ενώ ήδη μαθαίνει τη γλώσσα από αυτήν.

Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι τα μωρά αρχίζουν να απορροφούν τη γλώσσα όταν είναι στη μήτρα τις τελευταίες 10 εβδομάδες της κύησης-νωρίτερα από ότι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.

Τα νεογνά μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ της μητρικής γλώσσας της μητέρας και ξένων γλωσσών λίγες ώρες μετά τη γέννηση.

Η ερευνήτρια, Patricia K. Kuhl, του University of Washington στο Σηάτλ, δήλωσε ότι το κύριο μήνυμα για τις νέες μητέρες είναι ότι τα μωρά τους ακούν, μαθαίνουν και θυμούνται κατά τα τελευταία στάδια εγκυμοσύνης. Ο εγκέφαλός τους δεν περιμένει τον τοκετό για να αρχίσει η απορρόφηση των πληροφοριών. Η Kuhl χρησιμοποίησε πιπίλα υψηλής τεχνολογίας που ήταν συνδεμένη με υπολογιστή που μετρούσε τις αντιδράσεις παιδιών από την Τακόμα και τη Στοκχόλμη, σε ήχους. Η έρευνα περιέλαβε 80 νεογνά 30 ωρών κατά μέσον όρο που άκουσαν ήχους φωνηέντων στη μητρική και ξένη γλώσσα, ενώ πιπιλούσαν την πιπίλα.

Τα φωνήεντα είναι οι δυνατότερες μονάδες στο λόγο. Ο αριθμός των φορών που πιπιλούν την πιπίλα δείχνει ποια φωνήεντα ελκύουν την προσοχή τους. Τα μωρά πιπιλούσαν περισσότερο στις ξένες γλώσσες παρά στη μητρική τους στις 2 χώρες, έδειξε η έρευνα.

Η φωνή της μητέρας μπορεί να ακουστεί επειδή ενισχύεται από το σώμα της, δήλωσε η Kuhl και πρόσθεσε ότι η φωνή του πατέρα δεν μπορεί να ακουστεί στη μήτρα. Η εξοικείωση με τη φωνή της μητέρας γίνεται φυσικά καθώς αυτή μιλά, δήλωσε.

Η ερευνήτρια Christine Moon, του Pacific Lutheran University στην Tacoma, δήλωσε ότι οι έγκυες θα πρέπει να έχουν την πεποίθηση ότι το έμβρυο βγάζει νόημα από τους ήχους που δίνει στο παιδί τους. Με αυτό τον τρόπο προσεγγίζουν τη γλώσσα. Ο ήχος της φωνής της μητέρας συνδέεται επίσης με την κίνηση. Η μητέρα κινείται όταν μιλά όπως και το διάφραγμα και πιστεύει ότι αυτό το ζεύγος μπορεί να είναι χρήσιμο και να βοηθά να γίνεται ο ήχος πιο εμφανής.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Acta Paediatrica.’

 

Πηγές: ‘Acta Paediatrica', iatronet.gr