• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Τα ρόδια κόβουν την όρεξη

Η συστηματική κατανάλωση εκχυλίσματος από ρόδια μπορεί να ελαττώσει το αίσθημα της πείνας και να αυξήσει εκείνο του κορεσμού της, βοηθώντας μας έτσι να τρώμε λιγότερο...

Η συστηματική κατανάλωση εκχυλίσματος από ρόδια μπορεί να ελαττώσει το αίσθημα της πείνας και να αυξήσει εκείνο του κορεσμού της, βοηθώντας μας έτσι να τρώμε λιγότερο, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σκωτία.

Ομάδα εθελοντών που έπαιρναν καθημερινά και επί τρεις εβδομάδες ένα συμπλήρωμα ροδιού ανέφεραν ότι χόρταιναν πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να περιορίσουν τελικά κατά 22% την ποσότητα του φαγητού που κατανάλωναν.

Συνολικά 29 εθελοντές συμμετείχαν στην μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Queen Margaret, στο Εδιμβούργο.

Οι μισοί έπαιρναν το συμπλήρωμα, που περιείχε φλούδα, σπόρους και ψίχα από ρόδι, και οι υπόλοιποι ένα χαπάκι δίχως καμία δραστική ουσία (ψευδοφάρμακο).

Έπειτα από τρεις εβδομάδες, όλοι οι εθελοντές ήπιαν ένα ποτήρι χυμό ροδιού πριν καθίσουν στο εργαστήριο των επιστημόνων για να απολαύσουν ένα γεύμα ζυμαρικών με σάλτσα ντομάτας.

Πριν αρχίσουν να τρώνε και στη συνέχεια ανά 15 λεπτά και επί 2 ώρες μετά την ολοκλήρωση του γεύματος, οι εθελοντές κατέγραφαν σε ειδικό ερωτηματολόγιο πόσο πεινούσαν, αν ένιωθαν λαχτάρα για το φαγητό, πόσο χορτάτοι ένιωθαν και πόσο ικανοποιημένοι ήταν από το φαγητό τους.

Όσοι είχαν πάρει το συμπλήρωμα ροδιού ανέφεραν κατά μέσον όρο 12% λιγότερη πείνα, 21% χαμηλότερη λαχτάρα για φαγητό, 16% εντονότερο αίσθημα κορεσμού της πείνας και 15% υψηλότερη ικανοποίηση από το φαγητό τους.

Κατανάλωσαν επίσης 447 γραμμάρια ζυμαρικών με σάλτσα έναντι 574 που έφαγαν οι εθελοντές οι οποίοι είχαν πάρει το ψευδοφάρμακο – μία διαφορά της τάξεως του 22%.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρα Εμάντ Αλ-Ντουτζαίλι, λέκτορα Βιοχημείας στο Τμήμα Διαιτητικής, Διατροφής & Βιολογικών Επιστημών του Queen Margaret, προγραμματίζει τώρα μελέτη με περισσότερους εθελοντές για να προσπαθήσει να καθορίσει που οφείλεται η ανορεξιογόνος δράση του ροδιού.

Μία θεωρία πρεσβεύει ότι μία ομάδα θρεπτικών συστατικών του ροδιού, οι πολυφαινόλες, δρα ως κατασταλτικό της ορέξεως.

Τα ευρήματα της μελέτης θα παρουσιασθούν το φθινόπωρο στο 20ο Διεθνές Συνέδριο Διατροφής, το οποίο διοργανώνει η Διεθνής Ένωση Διατροφικής Επιστήμης (IUNS) στην Γρανάδα της Ισπανίας.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός ροδιού ενδέχεται να ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, να μειώνει το στρες και να καταπολεμά την συσσώρευση περιττών κιλών στην περιοχή της κοιλιάς κατά την μέση ηλικία.

 

 

Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr