• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Φρούτα και λαχανικά με ζωηρό χρώμα προστατεύουν από τη νόσο Lou Gehrig

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με ζωηρό χρώμα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου Lou Gehrig...

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με ζωηρό χρώμα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου Lou Gehrig, αναφέρει νέα έρευνα. 

Η Kathryn C. Fitzgerald, του Harvard School of Public Health στη Βοστόνη, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πρόληψη ή την καθυστέρηση έναρξης της νόσου Lou Gehrig. 

Η νέα έρευνα δείχνει ότι τα καροτενοειδή, βήτα καροτίνη και λουτεΐνη πρόσφεραν το μεγαλύτερο όφελος. Η βήτα καροτίνη περιέχεται στα καρότα και τις γλυκές πατάτες. Η λουτεΐνη σε σκούρα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 1 εκατ. ανθρώπους. Υπήρξαν 1.093 περιστατικά ALS.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τη διατροφή τους τον προηγούμενο χρόνο, περιλαμβανομένων λεπτομερειών για τη χρήση πολυβιταμινών, βιταμίνης C και E, και συμπληρωμάτων βήτα καροτίνης.

Άνθρωποι που κατανάλωναν τροφές με τα περισσότερα καροτενοειδή, είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο για ALS σε σύγκριση με ανθρώπους που κατανάλωναν τα λιγότερα.

Όσοι κατανάλωναν πολλά καροτενοειδή επίσης έτειναν να ασκούνται περισσότερο, να έχουν πιο προχωρημένη εκπαίδευση, να λαμβάνουν υψηλότερες ποσότητες διατροφικής βιταμίνης C, και ήταν γενικά πιο πιθανό να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης C και E.

Η επίδραση ήταν πιο ισχυρή σε ανθρώπους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα καροτενοειδών.

Άλλα καροτενοειδή, αλφα καροτίνη, βήτα κρυπτοξανθίνη και λυκοπένιο δεν συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου ούτε τα συμπληρώματα βητα καροτίνης.

Παρομοίως δεν υπήρχε σχέση μεταξύ συμπληρωμάτων βιταμίνης C ή διατροφικής πρόσληψης βιταμίνης C και του κινδύνου για Lou Gehrig. Επίσης δεν υπήρξε σημαντική ένδειξη ότι βοήθησαν τα συμπληρώματα βιταμίνης E. 

Προηγούμενη έρευνα από το Harvard έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε για περισσότερο από 5 χρόνια ή η διατροφή που είναι πλούσια σε βιταμίνη E, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για Lou Gehrig.

Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι μόνο η βιταμίνη E δεν μπορεί να εξηγήσει τη σχέση.

Η Fitzgerald σημείωσε ότι δεν είναι σαφές από την έρευνα πόσο συχνά ή πόσα φρούτα και λαχανικά με ζωηρό χρώμα είναι αναγκαίο να καταναλώνουμε για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Annals of Neurology.’

 

Πηγές: ‘Annals of Neurology', iatronet.gr