• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Αμφισβητείται η σχέση εργασιακού στρες και καρκίνου

Το εργασιακό στρες δεν είναι πιθανό να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου στην ανάπτυξη συχνών ειδών καρκίνου...

Το εργασιακό στρες δεν είναι πιθανό να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου στην ανάπτυξη συχνών ειδών καρκίνου, υποδεικνύει μεγάλη, μακροχρόνια έρευνα.

Το στρες έχει κατηγορηθεί ότι βοηθά να προκληθεί και να διατηρηθεί χρόνια φλεγμονή και συνδέεται με την καρδιοπάθεια και την κατάθλιψη. Το εργασιακό στρες έχει επίσης προταθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου αλλά λίγες έρευνες υψηλής ποιότητας το έχουν διερευνήσει.

Ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία ερευνών που αφορούσαν 116.000 συμμετέχοντες, ηλικίας 17 έως 70 ετών σε 6 ευρωπαϊκές χώρες και κατέληξαν ότι το εργασιακό στρες δεν είναι πιθανό να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του μαστού ή του προστάτη.

Οι ερευνητές εστίασαν στις αναφορές των συμμετεχόντων σχετικά με το εργασιακό στρες. Ανέλυσαν στοιχεία εισαγωγών στο νοσοκομείο, περιστατικά καρκίνου και θανάτων.

Περίπου 5% των συμμετεχόντων, 5.765 από 116.056 ανθρώπους εμφάνισαν κάποιο είδος καρκίνου κατά τη διάρκεια των 12 ετών που διήρκεσε η έρευνα.

Το εργασιακό στρες δεν συνδεόταν με γενικό κίνδυνο καρκίνου αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες της ηλικίας, του φύλου, της κοινωνικοοικονομικής θέσης, του καπνίσματος και του αλκοόλ, σημειώνει η Katriina Heikkilä, από το Finnish Institute, στο περιοδικό 'British Medical Journal.'

Η ανάλυση έδειξε σχέση μεταξύ του εργασιακού στρες και του αυξημένου κινδύνου για στεφανιαία νόσο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μείωση του εργασιακού στρες, χωρίς αμφιβολία, θα μπορούσε να βελτιώσει την ψυχική και σωματική ευεξία των εργαζομένων και δεν είναι πιθανό να αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο βάρος του καρκίνου σε επίπεδο πληθυσμού.

 

Πηγές: British Medical Journal, iatronet.gr