• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή στην εφηβεία συνδέεται με πετυχημένο γάμο

Άνθρωποι που προέρχονται από οικογενειακό περιβάλλον θετικών αλληλεπιδράσεων ως έφηβοι, μπορεί ενδεχομένως να έχουν πιο επιτυχημένο γάμο ως ενήλικες...

Άνθρωποι που προέρχονται από οικογενειακό περιβάλλον θετικών αλληλεπιδράσεων ως έφηβοι, μπορεί ενδεχομένως να έχουν πιο επιτυχημένο γάμο ως ενήλικες, σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ζεστές και υποστηρικτικές οικογενειακές σχέσεις και αποτελεσματική επικοινωνία στην εφηβεία μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με τις σχέσεις αργότερα. 

Σημειώνουν ότι η επίδραση των αρχικών οικογενειακών σχέσεων, όπως μεγαλύτερη ικανοποίηση από τις σχέσεις και μειωμένη επιθετικότητα, εκτείνεται και στους μελλοντικούς συζύγους. 

Η έρευνα θα δημοσιευτεί στο περιοδικό ' Psychological Science.'

Ο Robert Ackerman, από το University of Texas στο Ντάλλας, ανέλυσε τις οικογενειακές σχέσεις μαθητών γυμνασίου. Πέντε σημάδια θετικών δεσμών χρησιμοποιήθηκαν για να αξιολογηθεί η οικογενειακή ζωή των μελών της οικογένειας. Η ανταπόκριση του ακροατή, η διεκδικητικότητα, η κοινωνική συμπεριφορά, η αποτελεσματική επικοινωνία και η ζεστασιά-στήριξη.

Οι έφηβοι που είχαν τις πιο θετικές αλληλεπιδράσεις με την οικογένεια είχαν την πιο θετική δέσμευση στο γάμο τους 17 χρόνια αργότερα και ήταν λιγότερο εχθρικοί απέναντι στο σύζυγο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι σύζυγοι των συμμετεχόντων ήταν επίσης περισσότερο θετικά συνδεδεμένοι στο γάμο και εξέφραζαν λιγότερη εχθρική συμπεριφορά. 

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ενδεχομένως ένα από τα αποτελέσματα που εκπλήσσουν περισσότερο στην έρευνα είναι ότι η ποιότητα του κλίματος στην οικογένεια κατά τη διάρκεια της εφηβείας ενός μέλους παντρεμένου ζευγαριού συνδεόταν με το αποτέλεσμα γάμου στο άλλο μέλος. 

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι είναι πιθανό οι έφηβοι που έχουν την εμπειρία της θετικής οικογενειακής αλληλεπίδρασης να επιλέξουν συντρόφους με παρόμοιες συμπεριφορές στις σχέσεις.

Πηγές: 'Psychological Science', iatronet.gr