• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Τα έμβρυα ξεχωρίζουν συλλαβές τρεις μήνες πριν γεννηθούν

Ακόμη και μέσα στην κοιλιά της μητέρας τους, τρεις μήνες προτού γεννηθούν, τα μωρά έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται συλλαβές από ομιλίες...

Ακόμη και μέσα στην κοιλιά της μητέρας τους, τρεις μήνες προτού γεννηθούν, τα μωρά έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται συλλαβές από ομιλίες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας. 

Γάλλοι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού πραγματοποίησαν λεπτομερή έλεγχο με απεικονιστικές τεχνικές, στους εγκεφάλους 12 βρεφών που είχαν γεννηθεί πρόωρα. Όπως έγραψαν στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, τα μωρά ήταν σε θέση ύστερα από 28 εβδομάδες κύησης, να αντιλαμβάνονται τη διαφορά ανάμεσα σε συγκεκριμένες συλλαβές και να ξεχωρίζουν τις γυναικείες από τις αντρικές φωνές.

Υποστήριξαν μάλιστα ότι τα αποτέλεσμα της έρευνας τους, δεν είναι δυνατό να έχουν αλλοιωθεί από την σύντομη εμπειρία των μωρών στον έξω κόσμο.

Η συγκεκριμένη έρευνα ενισχύει την άποψη ότι τα μωρά αναπτύσσουν ήδη από την κοιλιά της μητέρα τους, ικανότητες ομιλίας, ως αντίδραση στις φωνές των γονιών τους.

Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι τα μωρά έχουν την ικανότητα να ακούν θορύβους στη μήτρα, καθώς τα αυτιά τους και το ακουστικό τμήμα του εγκεφάλου που επιτρέπει κάτι τέτοιο, μορφοποιούνται ύστερα από περίπου 23 εβδομάδες κύησης. 

Ωστόσο, αυτό που εξακολουθεί να παραμένει διφορούμενο, είναι αν οι άνθρωποι γεννιούνται με έμφυτη την ικανότητα επεξεργασίας του λόγου ή αν αυτό αποτελεί επίκτητο χαρακτηριστικό που αποκτάται στην πορεία μέσω της μάθησης.

Οι γάλλοι ερευνητές ανέφεραν ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία άρθρωσης λόγου, όμως από την έρευνα τους συνάγεται ότι, αυτό το χάρισμα είναι έμφυτο στον άνθρωπο.

«Όπως φάνηκε από την έρευνα μας, ο ανθρώπινος εγκέφαλος, από την πρώτη στιγμή που σχηματίζεται στο φλοιό το υπόβαθρο της ακουστικής αντίληψης, είναι σε θέση να ανιχνεύει τις ανεπαίσθητες διαφορές στις συλλαβές της ανθρώπινης ομιλίας».

 

ΠΗΓΗ:tanea.gr