• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

«Αθώο» το εργασιακό στρες για τον καρκίνο

Καλά νέα για όσους νιώθουν έντονο στρες στη δουλειά τους: δεν αυξάνει τις πιθανότητες να εκδηλώσουν ορισμένους από τους πιο συχνούς καρκίνους...

Καλά νέα για όσους νιώθουν έντονο στρες στη δουλειά τους: δεν αυξάνει τις πιθανότητες να εκδηλώσουν ορισμένους από τους πιο συχνούς καρκίνους, σύμφωνα με μία νέα, ευρωπαϊκή μελέτη. 

Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανέλυσε συνδυαστικά τα στοιχεία από 12 προγενέστερες κλινικές μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει 116.056 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 17 έως 70 ετών, από τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και τη Βρετανία. 

Οι εθελοντές είχαν συμπληρώσει ειδικά ερωτηματολόγια αξιολόγησης του εργασιακού στρες και του ελέγχου που ασκούσαν στη δουλειά τους. 

Οι ερευνητές εξέτασαν τον αριθμό των νοσηλειών και των θανάτων εξαιτίας καρκίνου.

Στη διάρκεια 12 ετών, καταγράφηκαν 5.765 κρούσματα καρκίνου, με τα 522 να είναι καρκίνοι του παχέος εντέρου, τα 374 καρκίνοι του πνεύμονος, τα 1.010 καρκίνοι του μαστού και τα 865 καρκίνοι του προστάτη. 

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ) τα στοιχεία τους έδειξαν πως το εργασιακό στρες εξαιτίας των υψηλών απαιτήσεων και του μικρού ελέγχου στη δουλειά, δεν φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως οποιασδήποτε από τις τέσσερις μορφές καρκίνου που εξετάσθηκαν.

Το συμπέρασμα αυτό παρέμεινε αναλλοίωτο ακόμα και όταν έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συσχέτιση στρες και καρκίνου – μεταξύ αυτών την ηλικία, το φύλο, την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το εργασιακό στρες είναι απίθανο να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τους καρκίνους του κόλου και του ορθού (σ.σ. έτσι αποκαλούνται επιστημονικά οι καρκίνοι του παχέος εντέρου), του πνεύμονα, του μαστού ή του προστάτη», συμπεραίνουν η δρ Κατρίνα Χεϊκίλα, από το Φινλανδικό Ίδρυμα Επαγγελματικής Υγείας, και οι συνεργάτες της.

Και συνεχίζουν:«Μολονότι η ελάττωση του εργασιακού στρες αναμφισβήτητα βελτιώνει την ψυχολογική και την σωματική ευεξία των εργαζομένων, είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά την επίπτωση του καρκίνου σε πληθυσμιακό επίπεδο».

Το στρες γενικά μπορεί να αυξήσει την φλεγμονή στον οργανισμό, η οποία με τη σειρά της παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου, επισημαίνουν οι ερευνητές. Ως φαίνεται, όμως, οι επιπτώσεις του εργασιακού στρες περιορίζονται μόνο στο καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς προγενέστερες μελέτες το έχουν συσχετίσει με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού. 

 

Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr