Αν θέλετε να αποφύγετε τον τύπου 2 σακχαρώδη διαβήτη, φροντίστε να σηκώνεστε κάθε μισή ώρα από το γραφείο σας για πέντε λεπτά...
Αν θέλετε να αποφύγετε τον τύπου 2 σακχαρώδη διαβήτη, φροντίστε να σηκώνεστε κάθε μισή ώρα από το γραφείο σας για πέντε λεπτά, συνιστούν βρετανοί επιστήμονες. Η τακτική αυτή μπορεί επίσης να σας προστατεύσει από καρδιοπάθεια και καρκίνο, σύμφωνα με προγενέστερες μελέτες.
Όπως ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leicester, όσοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη, μειώνουν δραστικά τον κίνδυνό τους περιορίζοντας τη διάρκεια της καθημερινής ακινησίας τους κατά 90 λεπτά.
Μάλιστα, οι εθελοντές τους με προδιαβήτη είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν πλήρη διαβήτη όταν περιόριζαν τις ώρες που κάθονταν, απ’ ό,τι όταν έκαναν τη συνιστώμενη φυσική δραστηριότητα των 150 λεπτών την εβδομάδα.
Ο προδιαβήτης είναι η κατάσταση κατά την οποία ένας άνθρωπος έχει οριακά επίπεδα σακχάρου - η κατάσταση συχνά περιγράφεται ως η «γκρίζα ζώνη» ανάμεσα στο φυσιολογικό και στο παθολογικό σάκχαρο (γλυκόζη).
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA) προδιαβητικός είναι όποιος έχει επίπεδα σακχάρου στο αίμα από 100 έως 125 ή όταν η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη του (συμβολίζεται ως HbA1c) κυμαίνεται από 5,7% έως 6,4%.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι επίσημες συστάσεις που συνιστούν 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα, θα πρέπει να αναθεωρηθούν ούτως ώστε να συμπεριλάβουν την σύσταση να κινούμαστε περισσότερο μέσα στη μέρα, ακόμα κι αν δεν κάνουμε καθόλου γυμναστική.
«Η ανάλυσή μας παρέχει προκαταρκτικές ενδείξεις ότι η αλλαγή της καθιστικής συμπεριφοράς είναι πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης του τύπου 2 διαβήτη απ’ όσο η γυμναστική, η οποία μοιραία έχει πεπερασμένη διάρκεια και συγκεκριμένες ώρες που εκτελείται», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζόζεφ Χένσον, από τη Μονάδα Έρευνας του Διαβήτη του πανεπιστημίου.
Ο δρ Χένσον και οι συνεργάτες τουεξέτασαν τους εθελοντές δύο μελετών για την φυσική δραστηριότητα και τον διαβήτη. Οι εθελοντές είχαν ηλικία 30 έως 69 ετών.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Diabetologia», μερικοί από τους εθελοντές τους περνούσαν μόλις 3 ώρες την ημέρα καθισμένοι, αλλά οι περισσότεροι υπερέβαιναν τις 10 ώρες ημερησίως σε μία καρέκλα – με λιγοστούς να φτάνουν τις 16 ώρες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσο περισσότερες ώρες ήταν ακίνητοι οι εθελοντές, τόσο υψηλότερα επίπεδα σακχάρου αλλά και λιπιδίων (λ.χ. χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων) είχαν, ανεξάρτητα από το αν φρόντιζαν να κάνουν γυμναστική κάποια στιγμή μέσα στη μέρα.
«Όσοι περνούσαν τις λιγότερες ώρες καθισμένοι, είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα τους», εξήγησε ο δρ Χένσον.
Με βάση υπολογισμούς που έκαναν, εάν κάποιος ο οποίος κάθεται όλη μέρα, φρόντιζε να είναι όρθιος τρεις ώρες ημερησίως, θα έκαιγε σε έναν χρόνο 3,6 κιλά λίπους, δίχως να κάνει δίαιτα ή γυμναστική.
Και αυτό, διότι όταν ένας άνθρωπος είναι όρθιος και ακίνητος, χρησιμοποιεί τους μυς του περισσότερο απ’ ό,τι όταν είναι καθιστός και ακίνητος.
Επιπλέον, «οι μύες που μας βοηθούν να στεκόμαστε όρθιοι, φαίνεται ότι παράγουν περισσότερα ένζυμα που διασπούν τη γλυκόζη και τα λιπίδια, με αποτέλεσμα να τα διατηρούν σε χαμηλότερα επίπεδα», σχολίασε ο δρ Χένσον.
Και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή η επίσημη σύσταση για καλή υγεία είναι να ασχολούμαστε 30 λεπτά την ημέρα με κάποια φυσική δραστηριότητα. Ίσως όμως ήρθε η στιγμή να εξετασθεί καλύτερα η σύσταση “σταθείτε όρθιοι”, ιδίως για όσους κάνουν καθιστική εργασία».
Τα νέα ευρήματα προστίθενται σε έναν αυξανόμενο όγκο μελετών που συσχετίζουν την καθιστική ζωή με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως πλήθους νοσημάτων, μεταξύ των οποίων η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.
Επιβεβαιώνουν επίσης τα ευρήματα προγενέστερων μελετών, οι οποίες έχουν δείξει πως η γυμναστική, ακόμα κι αν είναι καθημερινή, δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις συνέπειες που έχει για τον οργανισμό η ακινησία τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.
Φροντίστε, λοιπόν, να κάνετε τα μίτινγκ, τις συνεννοήσεις και τις συνομιλίες με τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους σας όρθιοι, συνιστούν οι ειδικοί - και να μην χρησιμοποιείτε τα εσωτερικά τηλέφωνα.
Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr