Η πλούσια σε λίπη διατροφή μπορεί να σχετίζεται με την υπερκινητικότητα και τις μαθησιακές δυσκολίες...
Η πλούσια σε λίπη διατροφή μπορεί να σχετίζεται με την υπερκινητικότητα και τις μαθησιακές δυσκολίες, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόϊ.
Η επίδραση των λιπών είναι τόσο έντονη ώστε η υπερκατανάλωσή τους έστω και για μία εβδομάδα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά, ακόμα και πριν καν αρχίσει η αύξηση του σωματικού βάρους.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στο ότι τα πολλά λίπη αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζει ο οργανισμός την ντοπαμίνη – μία χημική ουσία του εγκεφάλου που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της ψυχικής διαθέσεως.
Τα νέα ευρήματα προέρχονται από μελέτη σε ποντίκια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα ζώα που καθημερινά προσλάμβαναν το 60% των θερμίδων τους από λίπη, συμπεριφέρονταν πολύ διαφορετικά σε σύγκριση με άλλα τρωκτικά, τα οποία τρέφονταν υγιεινά (προσλάμβαναν από λίπη το 10% των θερμίδων τους).
Μάλιστα η αλλαγή στη συμπεριφορά τους παρατηρήθηκε έπειτα από μόλις μία εβδομάδα από την έναρξη της εξαιρετικά παχυντικής διατροφής.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμα ότι η πλούσια σε λίπη διατροφή επηρέαζε γρήγορα τον μεταβολισμό της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο των ζώων, προκαλώντας αγχώδεις συμπεριφορές και μαθησιακές ανεπάρκειες, κατά τον δρα Γκρέγκορι Φρόιντ, καθηγητή στο Τμήμα Διατροφικών Επιστημών του πανεπιστημίου.
«Όταν ο μεταβολισμός της ντοπαμίνης αλλάζει, τροποποιούνται τα μηνύματά της – και αυτό παρατηρείται συχνά τόσο σε παιδιά με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, όσο και στα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά», πρόσθεσε.
«Επιπλέον, η αύξηση στον αριθμό των μεταβολιτών της ντοπαμίνης σχετίζεται με αγχώδεις συμπεριφορές στα παιδιά».
Στην περίπτωση των πειραματόζωων, όσα έτρωγαν πολλά λίπη έτρεχαν υπερβολικά πολύ στον κυλιόμενο τροχό που είχαν στα κλουβιά τους, ενώ επεδείκνυαν δισταγμό στην εξερεύνηση ανοικτών χώρων. Και οι δύο αυτές συμπεριφορές είναι ενδεικτικές του άγχους, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Τα ζώα παρουσίασαν επίσης μειωμένη ικανότητα να βρίσκουν τον δρόμο τους σε έναν λαβύρινθο και διαταραγμένη ικανότητα αναγνωρίσεως αντικειμένων, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα πολλά λίπη τούς είχαν προκαλέσει μαθησιακές ανεπάρκειες και διαταραχή της μνήμης.
Όταν, όμως, οι ερευνητές τους άλλαξαν διατροφή και άρχισαν να τα ταΐζουν υγιεινά, η μνήμη και η ικανότητα μαθήσεως αποκαταστάθηκαν, ενώ οι αγχώδεις συμπεριφορές περιορίσθηκαν αισθητά.
Ωστόσο, ο δρ Φρόιντ εκτιμά ότι οι επιδράσεις των λιπών στα παιδιά μπορεί να είναι πιο επίμονες. «Έχει βρεθεί ότι η απότομη αφαίρεση των λιπών από τη διατροφή, μπορεί να επιφέρει άγχος στους ανθρώπους και να διαταράξει τη μνήμη και την ικανότητα μάθησης», είπε.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Psychoneuroendocrinology».
Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr