Το 35% των διαβητικών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους με επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία τους καθώς ο μέσος χρόνος αποζημίωσης τους από τον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται πλέον στους 6 μήνες. Κατά συνέπεια πολλοί διαβητικοί αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με τα νέα δεδομένα και επιλέγουν να παίρνουν ινσουλίνη μέρα παρ
Το 35% των διαβητικών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους με επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία τους καθώς ο μέσος χρόνος αποζημίωσης τους από τον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται πλέον στους 6 μήνες. Κατά συνέπεια πολλοί διαβητικοί αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με τα νέα δεδομένα και επιλέγουν να παίρνουν ινσουλίνη μέρα παρά μέρα έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κόστος και να πληρώσουν λιγότερη συμμετοχή στα φάρμακα.
Τα παραπάνω στοιχεία κατήγγειλε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη διαβήτη, Σπυριδούλα Λάγιου και το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ).
Η κατάσταση όπως αναφέρουν φαίνεται να είναι χειρότερη στην επαρχία για τους μικροσυνταξιούχους του ΟΓΑ οι οποίοι καταφεύγουν στις παραπάνω λύσεις με δυσάρεστα αποτελέσματα για την Υγεία τους. Συγκεκριμένα ένας διαβητικός τύπου 2 ο οποίος πλήρωνε 11 ευρώ συμμετοχή, τώρα πληρώνει 21 ευρώ.
Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη διαβήτη, Σπυριδούλα Λάγιου δήλωσε σχετικά στο «healthview»: « Τα στοιχεία τα οποία καταθέσαμε βασίζονται και σε έρευνα που έχουν κάνει γιατροί από τη Θεσσαλονίκη και καταδεικνύουν ότι πλέον το οικονομικό κόστος για τους διαβητικούς έχει γίνει δυσβάστακτο.
Για ένα νευροπαθητικό φάρμακο πληρώναμε συμμετοχή 11 ευρώ και τώρα πληρώνουμε 21,75 ευρώ. Οι ασθενείς με διαβήτη ακόμη και τα χάπια για το σάκχαρο παίρνουν μέρα παρά μέρα. Τα εισοδήματα τους έχουν μειωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να παίρνουν τα χάπια μέρα παρά μέρα για να μην τρώνε κάθε μέρα μακαρόνια και τραχανά. Δεν μπορούν λόγω της Υγεία τους να τρώνε κάθε μέρα μακαρόνια για να τα βγάλουν πέρα.
Είναι σίγουρο έτσι πως θα υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές στην Υγεία τους. Οι αρμόδιοι πρέπει να σταματήσουν να κοιτάνε το κόστος και να κοιτάξουν τη θεραπεία των ασθενών διότι εάν παρουσιάσουν επιπλοκές το κόστος νοσηλείας τους θα τους κοστίσει διπλάσια. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει. Καθημερινά δεχόμαστε πάρα πολλές διαμαρτυρίες».
Το προεδρείο του ΙΣΑ επιβεβαίωσε ότι ένας διαβητικός χρειάζεται 3 ώρες προκειμένου να καταθέσει τα δικαιολογητικά του στα παραρτήματα του ΕΟΠΥΥ ενώ ο χρόνος αποζημίωσης ξεκινάει πράγματι από τους 6 μήνες και φτάνει τους 14 για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ λόγω της έλλειψης υπαλλήλων στις τοπικές υπηρεσίες του οργανισμού.
Ο ΙΣΑ καταγγέλλει πως είναι απαράδεκτο να καθυστερούν οι διαδικασίες για εξόφληση των οφειλών απέναντι στους ασθενείς λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών και ζητάει να ενισχυθούν άμεσα τα παρατήματα του ΕΟΠΥΥ με προσωπικό και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες άμεσης εξόφλησης των οφειλών στους διαβητικούς ασθενείς προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους.
Πηγή: healthview.gr