• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Εγκεφαλικά κύτταρα ελέγχουν την όρεξη μας

Μια ομάδα εγκεφαλικών κυττάρων που έχουν την “εξουσία” να ελέγχουν την όρεξη μας, εντόπισαν Βρετανοί επιστήμονες, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει βασική αιτία πολλών διατροφικών διαταραχών όπως η παχυσαρκία.

Μια ομάδα εγκεφαλικών κυττάρων που έχουν την “εξουσία” να ελέγχουν την όρεξη μας, εντόπισαν Βρετανοί επιστήμονες, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει βασική αιτία πολλών διατροφικών διαταραχών όπως η παχυσαρκία. Συγκεκριμένα σε πειράματα που έκαναν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του East Anglia, σε ποντίκια, εντόπισαν μια συγκεκριμένη ομάδα κυττάρων του εγκεφάλου τα οποία παράγουν νευρώνες που ρυθμίζουν τα επίπεδα της όρεξης.

Παλαιότερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την όρεξη , δημιουργούνταν κατά την ανάπτυξη του εμβρύου στην μήτρα και δεν ήταν εφικτό να τροποποιηθούν. Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, τα εγκεφαλικά αυτά κύτταρα μπορούν να τροποποιηθούν και να ελέγξουν τα επίπεδα της όρεξης. Συγκεκριμένα οι ερευνητές εξέτασαν λεπτομερώς τον υποθάλαμο του εγκεφάλου που ρυθμίζει τον ύπνο, την δίψα, την όρεξη , την ενεργειακή δαπάνη και πολλές άλλες κρίσιμες βιολογικές λειτουργίες. Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται “γενετική χαρτογράφηση μοίρας” οι επιστήμονες μελέτησαν τα εγκεφαλικά κύτταρα που ρυθμίζουν την όρεξη και βρήκαν ότι μερικά από αυτά παράγουν νέους νευρώνες που σχετίζονται με την όρεξη κατά την γέννηση και την ενηλικίωση.

“Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να προσφέρει τελικά μια μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ωστόσο χρειάζονται ακόμα 5-10 χρόνια έρευνας για να δούμε εάν τα ευρήματα της μελέτης ισχύουν και για τους ανθρώπους”, τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας Μοχάμεντ Χατζιχοσείνι. Προσέθεσε ακόμα ότι η κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στις διεργασίες των εγκεφαλικών κυττάρων και τα επίπεδα όρεξης θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο μέλλον για την δημιουργία φαρμάκων που θα μπορούν να ρυθμίζουν τα επίπεδα της όρεξης.

Πηγή: news.gr